Langdurig ziek kind en school

Kleine robot voor virtueel contact als je in het ziekenhuis ligt

In een klaslokaal staat een kleine robot tussen lezende kinderen.

Foto: © No Isolation, Estera K. Johnsrud.

Kind in ziekenhuis bed kijkt met moeder mee op smartphone

Beeld: iStock

Robot AV1 in een klas kinderen.

Foto: © No Isolation, Estera K. Johnsrud.

AV1 robot staat op bureau van kind.

Foto: © No Isolation, Estera K. Johnsrud.

Er zijn kleine robots waarmee je als ziek kind in contact komt met de buitenwereld. De robot kan door je vrienden makkelijk meegenomen worden. Bijvoorbeeld de klas in, of naar het schoolplein. De robot heeft een camera die 360 graden draait. Je bestuurt deze op afstand. 

Informatie voor zorggebruikers

Ben je als kind of tiener langdurig ziek? Dan kun je vaak niet meedoen met het gewone leven. Hierdoor mis je veel, zoals lessen op school en het contact met vriendjes en vriendinnetjes. Dit kan ervoor zorgen dat je eenzaam wordt, wat soms net zo erg is als de ziekte zelf. Virtueel contact met een kleine robot kan helpen. Zo doe je via een digitale verbinding toch mee en voel je je minder eenzaam. Ook draagt dit bij aan je ontwikkeling. Omdat je virtueel bij de les bent geweest, maak je makkelijker de overstap terug naar school als dat weer mogelijk is.

Robot en telefoon

Een voorbeeld is de robot AV1 (Engels). Deze stuurt de beelden naar een app op je tablet of telefoon. Je kunt via de robot praten met je omgeving en je kunt met de ogen van de robot verschillende emoties uitdrukken. Dit doe je met de app. Je beslist zelf wanneer je verbinding maakt of verbreekt met de robot. Wil je alleen luisteren? Dit regel je ook in de app. De robot geeft dan blauw licht. Als je wilt praten, knippert er een wit licht. Je kan AV1 ook laten fluisteren. Alleen de mensen dichtbij horen dan wat je zegt.

Stichting Kind en Ziekenhuis leent de AV1 gratis uit aan kinderen die door een ziekte of aandoening gedeeltelijk of helemaal niet naar school kunnen.

Robot en VR-bril

Een ander voorbeeld is VRiend (Engels). Deze robot stuurt de beelden naar een virtual reality-bril die je opzet. Ook via deze robot kun je praten met je omgeving. 

Afleiding in het ziekenhuis met een app

Een ziekenhuisbezoek kan erg spannend zijn. De app Hospital Hero geeft je  afleiding tijdens het bezoek. Ook bereidt de app jou en je ouders voor op de afspraak. In de app geeft een dierenvriendje uitleg bij alle stappen die je in het ziekenhuis neemt. Met foto’s, filmpjes of een spelletje. Je kunt de app gebruiken wanneer je naar een van de aangesloten ziekenhuizen gaat.

Vergoeding

Momenteel worden VRiend en de AV1 niet vergoed door verzekeraars. Wel zijn er samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs die de kosten van AV1 op zich nemen. Vraag na in welk samenwerkingsverband de school van je kind zit en wat er mogelijk is.

Praktische hulp

Op de website van Zorgeloos Naar School kun je een routekaart downloaden over afstandsonderwijs. Hierin zit ook een keuzehulp met opties voor afstandsonderwijs.

Kijk op de website van Hospital Hero welke ziekenhuizen zijn aangesloten.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze robots? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Leerlingen die langdurig ziek zijn, missen veel van het gewone leven. Zoals contact met leeftijdsgenoten en schooldagen. Toch kunnen zij op afstand meedoen. Daar zijn speciale robots voor die virtueel contact mogelijk maken. Zo kan je leerling zichzelf toch ontwikkelen. En wanneer hij of zij weer fysiek naar school kan, is de overstap makkelijker.  

Robot en telefoon

Er zijn twee verschillende robots. Een voorbeeld is de robot AV1 (Engels). Je leerling krijgt de beelden te zien op een app. Via de robot kan hij of zij praten met jouw leerlingen in de klas. De ogen van de robot drukken verschillende emoties uit. Je leerling kan ervoor kiezen om alleen te luisteren via de robot. De robot geeft dan blauw licht. Er knippert een wit licht wanneer je leerling wilt praten. De AV1 kan ook fluisteren. Alleen de mensen dichtbij horen dan wat je leerling zegt.

Robot en VR-bril

Bij de robot VRiend (Engels) krijgt je leerling een virtual reality-bril. Daar stuurt de robot de beelden naartoe. Ook via deze robot kan je leerling praten met de andere leerlingen in de klas.

Je kan het camerasysteem van VRiend of de AV1 robot neerzetten in de klas of meenemen als de groep ergens heen gaat.

Praktische hulp

Op de website van No Isolation staat hoe je de AV1 installeert op school. Er staat wat je als leraar moet doen en hoe het werkt. Lees ook op hun website hoe de privacy gewaarborgd wordt. Leraren en onderwijsinstellingen kunnen bij interesse contact opnemen met No Isolation via contact@noisolation.com.

Wil je een van deze robots implementeren op school? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders