Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer bewegen en beter sporten met een app

Motivatie om gezond bezig te zijn door sport- en fitness apps

man die hardloopt in de natuur met een telefoon en oordopjesPlaatje van mobiele telefoons en daarop de geinstalleerde appsVrouw rolt yogamatje uit.Afbeelding mobiel, tablet en laptop met fitness-oefeningen van Sworkit.Mobiel in hand met daarop een sport-app.

Foto's van apps: Runkeeper, Sworkit en Nicola. Foto yoga: Rawpixels.

 

Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg bewegen. Maar dat komt er soms niet van. Om je te motiveren kun je een app gebruiken. Er zijn apps voor allerlei verschillende sporten. Met fitness-apps kun je thuis oefeningen doen. Andere apps houden bij of je al dertig minuten hebt bewogen vandaag. Zo word je gestimuleerd om te gaan wandelen, naar je werk te fietsen of de trap te nemen en niet de lift.

Voor wie?

Voor iedereen die meer wil bewegen, sporten, of (thuis) oefeningen wil doen, en voor mensen die willen bijhouden of ze voldoende bewegen.

Hoe werken apps voor sporten en bewegen?

Apps die je helpen genoeg te bewegen

Bewegingsapps houden bij hoeveel je per dag beweegt, bijvoorbeeld hoeveel je fietst en hoeveel je loopt (aantal stappen). Zo weet je of je meer moet bewegen, of dat je al goed bezig bent. Vaak registeren deze apps ook hoe lang je per dag zit en hoeveel calorieën je verbruikt. Meestal hoef je alleen de app te downloaden en je telefoon in je (broek)zak te hebben om je beweging bij te houden. Heb je een smartwatch, dan kun je die vaak ook het meetwerk laten doen, en dat later synchroniseren met de app(s). Bij sommige apps moet je ook dagelijks iets invoeren. Bijvoorbeeld wat je hebt gegeten, om zo je caloriebalans bij te houden.

Apps die je helpen beter en vaker te sporten

Sport-apps meten je voortgang en helpen je verantwoord en blessurevrij te sporten. Ze zijn er voor allerlei verschillende sporten, zoals wielrennen, joggen, hardlopen, skaten enzovoort. Smartwatches of sporthorloges kunnen vaak je prestaties in meerdere sporten naar keuze meten en die synchroniseren met apps. Vaak kun je ook hartslagmeters (in een horloge of borstband) aan een sport-app koppelen. Je krijgt dan een nog beter inzicht in je fitheid en calorieverbruik. 

Met veel sport-apps kun je je activiteiten delen met vrienden en in een online community. Zo ben je zelfs als je alleen sport toch een beetje samen en je kunt ook genieten van gezonde competitie. De meeste apps gebruik je door simpelweg een account aan te maken en wat gegevens over jezelf in te voeren. Bij veel wandel-, hardloop- en wielren-apps hoef je de app dan alleen aan te zetten als je start. Alle gegevens worden vanzelf vastgelegd. Je route en afstand worden bijgehouden door gps. Heb je een smartwatch of sporthorloge met gps, dan kun je de telefoon zelfs thuislaten en de gegevens na afloop synchroniseren. Pas bij het gebruik van al deze apps wel op dat je bij het sporten niet te ver gaat en blessures oploopt.

Fitness apps voor thuis

Ook in je huiskamer kun je meer bewegen met een app. Zo zijn er apps van de fysiotherapeut met goede oefeningen en nog veel meer fitness-apps, oefen-apps en yoga-apps. Sommige bestaan uit een simpel schema dat je moet afwerken, andere bieden geluidsfragmenten en video’s waarin spieroefeningen worden uitgelegd. Ze leggen je uit hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert, zodat je ze verantwoord kunt doen. De apps helpen je discipline en structuur aan te brengen in jouw persoonlijke fitness-schema.

Standaard apps voor de basisgegevens

Heb je een iPhone, dan hoef je voor veel basisgegevens over je beweging en levensstijl niet eens aparte apps te installeren. De Gezondheid-app van Apple staat standaard op de telefoon. Je geeft zelf aan welke data de app van de telefoon mag gebruiken, zoals van de ingebouwde stappenteller of de meting van je slaapkwaliteit. Daarnaast kun je veel data van andere apps en van smartwatches of sporthorloges delen met deze app, zodat je overzicht hebt. 

Voor Android-telefoons is er geen universele app, maar iedereen kan wel bijvoorbeeld de Samsung Health-app downloaden. Die staat standaard op Samsung-telefoons en biedt net als de Gezondheid-app van Apple de mogelijkheid om allerlei basisgegevens bij te houden. Ook zijn er allerlei Samsung wearables waarmee je de app kunt koppelen.
Veel smartwatches en sporthorloges komen tenslotte met eigen apps, die gegevens over onder meer hartslag, slaapgedrag, calorieverbruik, bloed-zuurstofgehalte en stress kunnen bijhouden. Ook die informatie is meestal te delen met andere sportapps en de standaardapps.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn veel apps om (meer) te bewegen, te sporten of te fitnessen.

Voorbeelden van veel gebruikte sport apps:

Voorbeelden van apps voor beweging, oefeningen en fitness:

De Samsung Health app (gratis) is voor Android te downloaden bij Google Play en voor iOS bij de App Store.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord bijvoorbeeld ‘fitness’ of ‘beweging’ of ‘stappenteller’ in te voeren. Vaak hebben sport- en gezondheidsapps een aparte rubriek in de appstores. Veel bewegingsapps zijn gratis. Voor extra functies of reclamevrije apps moet dan vaak wel een paar euro worden betaald. Sport-apps werken vaak met een abonnementsmodel. Je betaalt dan per maand of jaar. De apps die bij smartwatches en sporthorloges horen zijn gratis te gebruiken, maar dan heb je uiteraard wel een wearable van het betreffende merk nodig.

Vergoeding

Betaalde apps worden niet vergoed door de verzekeraar.

Gerelateerde oplossingen

Wandelaar met hond

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven
Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven