Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer grip en kracht met een robothandschoen

Grijpondersteuning bij krachtverlies

Een arm met de CarbonHand eromheen houdt een winkelwagen vast

CarbonHand. Beeld: BioServo 

Iemand met de SEMGlove om zijn hand schenkt melk in een glas

SEMGlove.  Beeld: Neuro-Bionics

Een vrouw die de ReGrasp draagt krijgt revalidatiehulp van een man

ReGraps. Beeld: Neuro-Bionics

Werk je met cliënten die gripverlies of minder kracht hebben in hun hand? Voor hen is het moeilijker om voorwerpen vast te pakken of houden. Hierdoor zijn zij minder zelfstandig. Een robothandschoen ondersteunt de hand en geeft extra kracht. Dit helpt bij het revalideren.

Voor wie is de robothandschoen?

Voor zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten of revalidatieartsen, die cliënten behandelen met minder kracht of met gripverlies in hun hand(en). Bijvoorbeeld door hersenletsel, reuma of een spierziekte.

Hoe werkt de robothandschoen?

De robothandschoen helpt de cliënt om de handfuncties beter te gebruiken. De cliënt kan zo de alledaagse dingen weer zelf, zoals een borstel of een pen vasthouden. Er zijn verschillende modellen, zoals een handschoen of een brace, in verschillende maten verkrijgbaar.

Twee voorbeelden van handschoenen zijn de SEMGlove en de CarbonHand; ze bestaan uit een duim, middelvinger en ringvinger met daarin sensoren. Bij aanraking bootst de handschoen grijpbewegingen na en geeft de hand zo extra grijpkracht. Op basis van de klachten van de cliënt stel je de sensitiviteit en de kracht in via de controle-unit of - bij de CarbonHand - de app. Daarna gebruikt de cliënt de handschoen zelfstandig. Hij of zij trekt de handschoen aan en bevestigt de controle-unit aan de broeksriem met een clip.

Zorg van Nu-vlogger Joyce probeert de robothandschoen uit en gaat op bezoek bij een gebruiker. Bekijk de video:

 

De polsbandage ReGrasp werkt met Functionele Elektro Stimulatie (FES). Met FES stimuleer je de zenuwen of de spieren van de hand en duim, als die zijn aangetast door een spierziekte of hersenletsel. Zo kun je handbewegingen en -functies verbeteren, atrofie voorkomen of vertragen en de lokale bloedcirculatie bevorderen. De cliënt bedient de polsbandage zelf: met een knop opent en sluit de hand automatisch. Door een timer in te stellen blijft de hand een langere tijd dicht of open. Het is ook mogelijk om de ReGrasp aan te sturen met het hoofd; daar is een aparte bewegingssensor voor nodig.

De onderstaande video laat zien hoe de ReGrasp werkt:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De robothandschoenen en de polsbandage worden niet vergoed.

Voor de professional

Momenteel doet Roessingh Research and Development (RRD) onderzoek naar de CarbonHand van Bioservo. Hierbij onderzoekt RRD het effect van de robothandschoen. Dit doen zij door 63 deelnemers de handschoen dagelijks te laten gebruiken gedurende zes weken. De resultaten worden in het tweede kwartaal van 2020 verwacht. Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van RRD.

Heb je voor je werkzaamheden als hulpverlener extra kracht of grip nodig? Dan kun je SEMGlove of CarbonHand ook gebruiken. Bijvoorbeeld voor extra hulp bij het omdraaien van cliënten die op de Intensive Care liggen of voor het bereiden van medicijnen in de apotheek.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.