Overslaan en naar de inhoud gaan

Met een visuele beperking voorwerpen herkennen

Extra paar ogen voor slechtzienden en blinden

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt. Een man op een perron richt de camera van zijn smartphone op een bord met reisinformatie van de NS.

Foto‘s: Be My Eyes, Envision AI

Als je visueel beperkt bent of wordt, kun je soms een extra paar ogen nodig hebben. Bijvoorbeeld om te lezen, de weg te vinden of voorwerpen te herkennen. Verschillende middelen kunnen je daarbij helpen, zoals apps. Hierbij richt je de camera van je smartphone ergens op en de app vertelt wat de camera ziet. Bij bepaalde apps geven vrijwilligers die beschrijving.

Voor wie?

Voor mensen die steeds minder goed kunnen zien of volledig blind zijn. Bijvoorbeeld door een oogafwijking, ziekte of ouderdom.   

Hoe werkt de hulp om voorwerpen te herkennen?

Er zijn verschillende hulpmiddelen die voorwerpen voor je herkennen. Zo zijn er twee soorten apps. Ten eerste computergestuurde apps, die werken met kunstmatige intelligentie. Hierbij richt je de camera van je telefoon op een voorwerp, tekst, omgeving of persoon. De app beschrijft wat het is, wat er staat, wat er gebeurt of zelfs wie het is. De apps herkennen een voorwerp nog niet altijd goed, maar worden hier steeds slimmer en beter in. Speciaal voor treinreizigers is er de NS Perronwijzer app, die voorleest wat er op de vertrekborden op alle stations van Nederland staat.

De andere soort app werkt met hulp van mensen in plaats van computers. Hierbij ‘leen’ je de ogen van iemand anders. De app verbindt je met een vrijwilliger. Die kijkt door de camera van jouw smartphone mee. Je kan vragen stellen over of het pak melk in jouw koelkast nog goed is of welke kleur een trui heeft. Moeilijkere vragen stellen kan ook. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het installeren van een computerprogramma of snel een belangrijke brief moet lezen. 

Labellezer

Een ander hulpmiddel is de PennyTALKS labellezer. Deze groot uitgevallen pen leest speciale labels die je zelf op voorwerpen plakt. Bijvoorbeeld op medicijnen, eten of kleding. Het label scan je met de lezer, daarbij spreek je eenmalig iets in. Bijvoorbeeld welk voorwerp het is of hoe lang iets houdbaar is. Als het apparaatje dat etiket later scant, leest het voor wat je hebt ingesproken. De PennyTALKS spreekt Nederlands en vijf andere talen. Op het bijgeleverde SD-kaartje kun je 2.700 labels inspreken. Het geheugen is nog verder uit te breiden. Er zijn gewone, voelbare en wasbare labels.

Kijk voor nog meer informatie en oplossingen voor blinden en slechtzienden op het kennisportaal Blind of Slechtziend. Zo zijn er ook apps die je helpen met navigatie bij het wandelen

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Envision AI is beschikbaar in verschillende talen (inclusief Nederlands) en te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store). De eerste twee weken zijn gratis, daarna betaal je een aantal euro per maand.
  • Seeing AI is alleen in het Engels beschikbaar en gratis te downloaden voor iOS (App Store).
  • De NS Perronwijzer werkt voor alle perronborden van alle treinvervoerders in Nederland en is gratis te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store).

Met vrijwilligers:

  • Be My Eyes is gratis te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store). Heb je geen visuele beperking? Dan kun je je in de app ook aanmelden als vrijwilliger.

Meer apps vind je door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de Play of Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

De PennyTALKS labellezer is o.a. te koop bij Worldwide Vision, bij Low Vision Shop en bij bol.com.

Vergoeding

De betaalde apps en de labellezer worden niet vergoed.  

Gerelateerde oplossingen

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddel

Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden
Educatie & Informatie
Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid
Rookmelder

Slimme rookmelders

Overal in huis gewaarschuwd
Preventie & Veiligheid
Een oude man druppelt vloeistof in zijn oog via de druppelbril.

Oogdruppels toedienen met de druppelbril

Hulpmiddelen voor oogdruppels
Behandeling & Verzorging
Een vrouw houdt een smartphone in haar hand. De smartphone is gericht op een groep mensen.

Navigatie voor mensen met een visuele beperking

Horen en voelen welke kant je op moet
Spel & Beweging