Overslaan en naar de inhoud gaan

Met VR van je angststoornis afkomen

Virtual reality exposure therapie

Vrouw met VR bril op kijkt angstig in het OV

Beeld: iStock

Vrouw met VR bril op schrikt van iets dat ze ziet

Beeld: iStock

virtual reality beeld van een ruimte

VR beeld van Mindmansion

Angststoornissen kunnen je nogal beperken in je leven. Je durft bijvoorbeeld niet naar openbare plekken. Of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Virtual reality exposure therapie (VRET) kan je helpen om van je angststoornis af te komen. In een veilige omgeving wordt een angstige situatie nagebootst. Onder begeleiding van een therapeut krijg je zo stap voor stap je angsten onder controle.

Voor wie?

Virtual reality exposure therapie is bedoeld voor mensen met uiteenlopende angststoornissen. Bijvoorbeeld pleinvrees, hoogtevrees, vliegangst, sociale angsten, of claustrofobie.  

Hoe werkt het?

Als je een virtual reality-bril op zet, lijkt het net alsof op je een andere plek bent. In de werkelijkheid ga je nergens heen, maar virtueel wel. Het voelt levensecht aan. Met de bril kan elke situatie worden nagespeeld. Je bezoekt virtueel een druk plein of stapt virtueel een vliegtuig in. De angstgevoelens die worden opgewekt, verdwijnen na een tijdje weer. Zo leer je dat je bepaalde situaties niet hoeft te vermijden. Wordt het je toch even te veel? Dan zet je gewoon de bril af.

Bekijk hieronder een voorbeeld van hoe zo'n virtual reality filmpje eruit zou kunnen zien voor iemand met angst voor bloedprikken.

 

Heb je last van hoogtevrees en wil je hier zelf mee aan de slag, zonder hulp van een therapeut? Dan kan de app ZeroPhobia je helpen om hier vanaf te komen. Op hun website kun je de gratis zelftest doen om te kijken hoe de app jouw angst kan verminderen. De app werkt als een simulator waarbij je je smartphone en een houder gebruikt als een virtual reality-bril. In de gesimuleerde wereld doe je simpele opdrachten waarmee je leert omgaan met de hoogte.

Bekijk in de onderstaande video hoe ZeroPhobia werkt:

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Vraag bij je therapeut na of hij of zij werkt met virtual reality exposure therapie, of neem contact op met een behandelaar die hiermee werkt. 
    • Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en simulaties, gespecialiseerd in therapie. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van Vrendle, CleVR, Coolminds of Mindmansion
  • ZeroPhobia is te downloaden voor iOS en Android. Een simpele houder om een virtual reality-bril te maken kun je online kopen via de website van ZeroPhobia. maar je kunt ook zelf zoeken met bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘VR bril kopen’.

Vergoeding 

Virtual reality exposure therapie kan vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit verschilt per behandelende instelling en zorgverzekeraar. Vraag het na bij je behandelaar.

Voor de professional

Vrendle biedt een online-bibliotheek met 360-gradenvideo’s die kunnen worden ingezet bij behandeling, training en voor ontspanning. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met VRET? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Meer oplossingen voor