Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Wil je werken aan je gezondheid? Of heb je een (chronische) aandoening, ziekte of allergie? Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) helpt je om al je medische gegevens op één plek te bewaren, beheren en delen. Je kiest zelf met wie je je gegevens deelt, zoals zorgverleners of een mantelzorger. Zo hebben jij en jouw netwerk altijd de meest actuele informatie.

Voor wie is de persoonlijke gezondheidsomgeving?

Voor iedereen die zelf zijn of haar medische gegevens wil beheren.

Hoe werkt de persoonlijke gezondheidsomgeving?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving bewaart jouw medische dossier in een veilige omgeving. Via die omgeving log je in bij je zorgverleners. Daar haal je jouw gegevens op. Denk aan uitslagen van onderzoeken, de echo van je baby of het stappenplan van je behandeling. Zo heb je informatie bij elkaar van al je zorgverleners, zoals je diëtist, huisarts of cardioloog. Bij sommige omgevingen kun je ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld beeldbellen of een online dagboek bijhouden. 

Verschil gezondheidsomgeving en patiëntportaal

Een persoonlijke gezondheidsomgeving is iets anders dan een patiëntportaal. Dit bieden veel ziekenhuizen aan. Bij een patiëntportaal log je in om je gegevens bij dat specifieke ziekenhuis te bekijken. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een hulpmiddel waarmee je gegevens van verschillende zorgverleners bij elkaar brengt. Zo maak je eigenlijk zelf jouw medische dossier. Dit hulpmiddel kies je zelf uit. Vaak is het een app of een website. Ook kun je je eigen gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld de waarden van je eigen bloeddruk of wat je op een dag eet. Die gegevens deel je met andere zorgverleners als je dat wilt. 

Toestemming voor uitwisseling

Zorgverleners mogen jouw gegevens alleen bekijken als dat nodig is voor een behandeling. En alleen als jij dat goed vindt. Dit kun je op drie manieren aangeven. Je kunt het tegen je huisarts en apotheken zeggen. Of je geeft hen een ingevuld toestemmingsformulier. Tot slot kun je het ook online aangeven.

Veilige omgevingen

Het programma MedMij toetst de gezondheidsomgevingen die op de markt zijn. MedMij bepaalt de spelregels voor veilige uitwisseling tussen deze omgevingen en zorgaanbieders. Draagt een persoonlijke gezondheidsomgeving het MedMij-label? Dan betekent dit: 
•    Dat je veilig gezondheidsgegevens kunt uitwisselen met de app of site.
•    Dat je je gegevens veilig kunt inzien en gebruiken.
•    Dat je gegevens op een begrijpelijke manier getoond worden.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Toestemming geven: bij Volgjezorg kun je online aangeven wie jouw gegevens mag inzien. Dit kan alleen als je zorgaanbieder is aangesloten bij Volgjezorg en op het Landelijk Schakelpunt. Op de website kun je ook een toestemmingsformulier downloaden. Ook zie je op de website wie jouw gegevens hebben gedeeld en gezien.

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen; zie het overzicht in de Digitale Zorggids. Voor meer informatie, gebruikersonderzoek en gebruikerservaringen kijk op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

  Leveranciers die voldoen aan de MedMij-voorwaarden:

  Lees meer over welke leveranciers wanneer aan de voorwaarden voldoen op de webpagina van MedMij over pgo's

  Voor meer informatie over MedMij kun je terecht op hun website en ook hun video’s bekijken.

  Voor de professional

  Gebruikt je patiënt een persoonlijke gezondheidsomgeving? Dan heeft dit ook voordelen voor jou als zorgverlener. Wanneer de patiënt zijn of haar gegevens voor het consult al met je deelt, ben je al op de hoogte van de situatie. Ook kun je de tijd in de spreekkamer beter benutten. Een persoonlijke gezondheidsomgeving verandert niets aan het medische dossier dat de zorgverlener over de patiënt heeft aangelegd. Ook kan de patiënt geen persoonlijke notities zien van de zorgverlener. Ga naar de website van MedMij voor meer informatie. 

   

  Gerelateerde oplossingen

  vrouw bekijkt online medisch dossier

  Online je medische dossier inzien

  Patiëntenportalen
  Communicatie medisch
  Beeldbellen met zorgverlener

  Beeldbellen in de zorg

  Digitale zorg op afstand
  Communicatie medisch
  Verpleegster zit bij patient thuis

  Online zorg en verbinding

  Zorgverlener, instelling en patiënt online in contact
  Communicatie medisch
  Vrouw staat met mobiele telefoon

  Contact tussen arts en patiënten via een app

  Patiënten ook buiten de praktijk helpen
  Communicatie medisch