Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Wil je werken aan je gezondheid? Of heb je een (chronische) aandoening, ziekte of allergie? Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) helpt je om al je medische gegevens op één plek te bewaren, beheren en delen. Je kiest zelf met wie je je gegevens deelt, denk bijvoorbeeld aan je zorgverleners of mantelzorger. Zo hebben je netwerk en jij altijd de meest actuele informatie.

Voor wie is de persoonlijke gezondheidsomgeving?

Voor iedereen die zelf zijn of haar medisch dossier wil beheren.

Hoe werkt de persoonlijke gezondheidsomgeving?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving bewaart jouw medische dossier in een veilige omgeving. Via die omgeving log je in bij je zorgverleners. Je haalt jouw gegevens daar op. Denk aan labresultaten, echofoto’s, of het stappenplan van je behandeling. Zo heb je alle informatie bij elkaar van je verschillende zorgverleners, zoals je diëtist, huisarts of cardioloog. Bij sommige omgevingen kun je ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld beeldbellen of een online dagboek bijhouden. PGO on Air heeft een paar animatiefilmpjes gemaakt, zoals 'Wat is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?':

 

Zie ook het animatiefilmpje over: Met een PGO werken aan je gezondheid.

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen. Veel PGO’s bieden modules aan voor chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, Parkinson of COPD. 

Verschil gezondheidsomgeving en patiëntportaal

Een persoonlijke gezondheidsomgeving is iets anders dan een patiëntportaal. Veel ziekenhuizen bieden een patiëntportaal aan. Bij een patiëntportaal log je in om je gegevens bij dat specifieke ziekenhuis te bekijken. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een hulpmiddel waarmee je gegevens van verschillende zorgverleners bij elkaar brengt. Zo maak je eigenlijk zelf jouw medische dossier. Je kiest zelf een persoonlijke gezondheidsomgeving uit. Vaak is het een app of een website. Zelf kun je ook gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld de waarden van je eigen bloeddruk of wat je op een dag eet. Als je dat wilt, kun je die gegevens met andere zorgverleners delen. Voor een animatiefilmpje over het verschil tussen een PGO en een patiëntportaal, zie deze van PGO on Air.

Toestemming voor uitwisseling

Zorgverleners mogen jouw gegevens alleen bekijken als dat nodig is voor een behandeling. En alleen als jij dat goed vindt. Dit kun je op drie manieren aangeven. Je kunt het tegen je huisarts en apotheker zeggen. Of je geeft hen een ingevuld toestemmingsformulier. Tot slot kun je het ook online aangeven.

Veilige omgevingen

Het programma MedMij toetst de gezondheidsomgevingen die op de markt zijn. MedMij bepaalt de spelregels voor veilige uitwisseling tussen deze omgevingen en zorgaanbieders. Draagt een persoonlijke gezondheidsomgeving het MedMij-label? Dan betekent dit: 
•    Dat je veilig gezondheidsgegevens kunt uitwisselen met de app of site.
•    Dat je je gegevens veilig kunt inzien en gebruiken.
•    Dat je gegevens op een begrijpelijke manier getoond worden.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Toestemming geven: bij Volgjezorg kun je online aangeven wie jouw gegevens mag inzien. Dit kan alleen als je zorgaanbieder is aangesloten bij Volgjezorg en op het Landelijk Schakelpunt. Op de website kun je ook een toestemmingsformulier downloaden. Op de website kun je zien wie jouw gegevens hebben gedeeld en gezien.

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen; zie het overzicht in de Digitale Zorggids. Voor meer informatie, gebruikersonderzoek en gebruikerservaringen kun je kijken op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

  Aanbieders die voldoen aan de MedMij-voorwaarden:

  Lees meer over welke leveranciers wanneer aan de voorwaarden voldoen op de webpagina van MedMij over PGO's

  Voor meer informatie over MedMij kijk je op hun website en/of naar hun video’s.

  Voor de professional

  Gebruikt je patiënt een persoonlijke gezondheidsomgeving? Dan heeft dit ook voordelen voor jou als zorgverlener. Wanneer de patiënt zijn of haar gegevens voor het consult al met je deelt, ben je al op de hoogte van de gehele situatie. Zo kun je de tijd in de spreekkamer beter benutten. Een persoonlijke gezondheidsomgeving verandert niets aan het medische dossier dat een zorgverlener over de patiënt heeft aangemaakt. Ook kan de patiënt geen persoonlijke notities zien van de zorgverlener. Ga naar de website van MedMij voor meer informatie. 

  Gerelateerde oplossingen

  vrouw bekijkt online medisch dossier

  Online je medische dossier inzien

  Patiëntenportalen
  Communicatie medisch
  Beeldbellen met zorgverlener

  Beeldbellen in de zorg

  Laagdrempelig online contact met je patiënt
  Communicatie medisch
  Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

  Online zorg en verbinding

  Communicatieplatform in de zorg
  Communicatie medisch
  Vrouw staat met mobiele telefoon

  E-consult in de zorg

  Patiënten ook online helpen
  Communicatie medisch