Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drankgebruik

Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Foto: Tom Fogg (Flickr)

Neem je vaak nog een glas als je eigenlijk al weet: dat is te veel? Twijfel je of je te veel drinkt of wil je controle over je drankgebruik? Leven met overmatig drankgebruik of een alcoholverslaving is zwaar en je krijgt problemen met je lever. Om te minderen heb je hulp nodig, maar je hoeft niet meteen een afkickcentrum in. Er zijn veel websites met tips en trucs om je drankgebruik te minderen.

Voor wie?

Iedereen die zich zorgen maakt over zijn of haar eigen alcoholgebruik, of dat van een naaste en die hierbij graag hulp of advies ontvangt om minder alcohol te drinken.

Hoe werken de zelfhulpsites om minder alcohol te drinken?

Verschillende websites geven je handige tips en trucs om te minderen of stoppen met alcohol. Ook vind je hier tests waarmee je kunt controleren of je drankgebruik overmatig is en zo ja, hoe problematisch. Online word je gecoacht en ondersteund bij het stoppen of minderen. Op verschillende fora kun je in gesprek gaan met anderen die soortgelijke problemen hebben. Dat is fijn om tips uit te wisselen en elkaar te steunen. Dat helpt om het beter vol te houden. Lukt het toch niet zelf? Dat is helemaal niet erg, op de website vind je ook verwijstips naar professionele zorginstellingen.

Op het zelfhulp-portaal van Jellinek kun je gemakkelijk je eigen doelen bepalen en proberen te behalen. Deze site is ook mobiel te gebruiken, waardoor je je doelen nooit uit het oog hoeft te verliezen. Ook niet op de moeilijke momenten buitenshuis. Deze zelfhulp website is volledig gratis. Ook andere professionele organisaties als Mondriaan, Antes en Trimbos-instituut bieden online zelfhulpprogramma's aan om je te helpen minder alcohol te drinken. Voor op je smartphone is er de MAXX app, die je op moeilijke momenten even helpt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Er zijn veel zelfhulpsites voor alcoholgebruik, zoals:

Er zijn ook apps die kunnen helpen zoals:

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een behandeling voor alcoholverslaving. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.