Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik

Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Beeld: Tom Fogg (Flickr)

Neem je vaak nog een glas als je eigenlijk al weet: dat is te veel? Twijfel je of je te veel drinkt, of wil je controle over je drankgebruik? Leven met overmatig drankgebruik of een alcoholverslaving is zwaar en ongezond. Om te minderen hoef je niet meteen naar een afkickcentrum. Er zijn websites die je gratis en anoniem helpen met tips en trucs om je drank- of drugsgebruik te minderen.

Voor wie?

Iedereen die zich zorgen maakt over zijn of haar eigen middelengebruik (drank, drugs, of andere verslavende middelen) en die hulp of advies zoekt om te minderen. Ook wanneer je je zorgen maakt over een naaste. 

Hoe werken de zelfhulpsites om minder alcohol te drinken?

Er zijn websites die je handige tips geven om te minderen of stoppen met alcohol. Ook kun je hier testen of je teveel drinkt. Online word je gecoacht en ondersteund om te minderen. Op verschillende fora kun je praten met anderen die soortgelijke problemen hebben. Dat is fijn om tips uit te wisselen en elkaar te steunen. Dat helpt om het beter vol te houden. Lukt het toch niet zelf? Dat is helemaal niet erg. Op de website vind je ook verwijstips naar professionele zorginstellingen.

Op het zelfhulpportaal van Jellinek bepaal je je eigen doelen. Die probeer je met hun hulp te behalen. De site werkt ook op je telefoon. Zo verlies je je doelen nooit uit het oog. Ook niet op de moeilijke momenten buitenshuis. Ook andere professionele organisaties bieden online zelfhulpprogramma’s aan. Voorbeelden zijn Mondriaan, Antes en Trimbos-instituut. Voor op je smartphone is er de MAXX app, die je op moeilijke momenten even helpt.

Minderen met drugs en andere verslavende middelen? 

Met de Middelen Meter app hou je bij hoeveel je gebruikt. Dit kun je bijhouden voor alcohol, cannabis, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Je houdt dit maximaal vier weken lang bij. De gegevens zie je terug in een overzicht. 

Gebruik je weleens (hard)drugs en gebeurt dit steeds vaker? Met de online hulp van Mind Your Trip krijg je hier meer grip op. Online kun je drie cursussen volgen, waarbij een coach je helpt. Je krijgt zo inzicht in je gebruik, leert hoe je veiliger gebruikt en hoe je stopt of mindert. Via de bijbehorende app krijg je vier weken lang advies, tips en opdrachten van je coach om te doen.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn veel zelfhulpsites en apps voor alcoholgebruik en drugsgebruik. Een aantal voorbeelden:

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een behandeling voor verslaving. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.