Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drankgebruik

Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Foto: Tom Fogg (Flickr)

Neem je vaak nog een glas als je eigenlijk al weet: dat is te veel? Twijfel je of je te veel drinkt of wil je controle over je drankgebruik? Leven met overmatig drankgebruik of een alcoholverslaving is zwaar en je krijgt problemen met je lever. Om te minderen, heb je hulp nodig, maar je hoeft niet meteen een afkickcentrum in. Er zijn veel websites met tips en trucs om je drankgebruik te minderen.

Voor wie?

Iedereen die zich zorgen maakt over zijn of haar eigen alcoholgebruik, of dat van een naaste en die hierbij graag hulp of advies ontvangt om minder alcohol te drinken.

Hoe werken de zelfhulpsites om minder alcohol te drinken?

Verschillende websites geven je handige tips en trucs om te minderen of stoppen met alcohol. Ook vind je hier tests waarmee je kunt controleren of je drankgebruik overmatig is en zo ja, hoe problematisch. Online word je gecoacht en ondersteund bij het stoppen. Op verschillende fora kan je in gesprek met anderen met soortgelijke problemen. Door met anderen te praten kunnen tips uitgewisseld worden. Ook kunnen de gebruikers elkaar motiveren. Er staan ook verwijstips naar professionele zorginstellingen.

Op het zehflhulp-portal van Jelinek kan je gemakkelijk je eigen doelen aanmaken en proberen te behalen. Deze site is ook mobiel te gebruiken, waardoor je je doelen nooit uit oog hoeft te verliezen. Ook niet op de moeilijke momenten buitenshuis. Deze zelfhulp website is volledig gratis. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Er zijn veel zelfhulpsites voor alcoholgebruik, zoals:
•    Minderdrinken.nl
•    Bekijk het nuchter
•    Zelfhulp alcohol van Jellinek

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een behandeling voor alcoholverslaving. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.