Verminder zelf je incontinentie

Slim ondergoed en trainen met een sensor

slim ondergoed, sensor en app van Carinwear tegen urineverlies

Carinwear. Beeld: LifeSense Group

Een vrouw houdt een smartphone op haar schoot en bekijkt de app van Carinwear

Carinwear. Beeld: LifeSense Group

Perifit app en vaginale sonde.

Perifit

Slim ondergoed met een sensor helpt de drager inzicht te krijgen in het urineverlies. Eén keer per week draag je het incontinentiebroekje met de sensor erin. De sensor meet je bewegingen en registreert wanneer je hierbij urine verliest. Het incontinentiebroekje houdt je droog. In de bijbehorende app staan video’s met oefeningen waarmee je je bekkenbodemspieren kan trainen. 

Informatie voor zorggebruikers

Met slim ondergoed kun je zelf je incontinentie verminderen. Zo kun je weer hoesten, lachen en sporten zonder zorgen.

Slim ondergoed

Het slimme ondergoed is momenteel verkrijgbaar voor vrouwen en voor mannen. Door het incontinentiebroekje met sensor elke week een dag te dragen, kan de sensor je vooruitgang meten. Dit zie je ook terug in de app. Deze stuurt je elke dag een herinnering om de oefeningen te doen. Zo behandel je stapje voor stapje zelf je stressincontinentie. Je kunt het katoenen incontinentiebroekje zo vaak wassen als je wilt. Haal dan wel eerst de sensor uit het ondergoed en maak deze apart schoon.

Bekkenbodemspieren trainen met apparaten

Er zijn ook speciale apparaten met een vaginale sonde. Deze sonde breng je in om je bekkenbodemspieren te trainen. Zo leer je je spieren te versterken en te ontspannen. Een voorbeeld is de Perifit, die een game combineert met een sonde. Je bestuurt een vogeltje op je telefoon. Als je je bekkenbodem aanspant, gaat de vogel omhoog. Als je hem ontspant, gaat de vogel naar beneden.

Daarnaast zijn er meer apparaatjes om de bekkenbodemspieren te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld online kopen door te zoeken naar ‘bekkenbodemspieren trainen apparaat’. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. 

Bekkenbodemspieren trainen met een app

Er is ook een app die je helpt je bekkenbodemspieren te trainen. Via URinControl krijg je dagelijks oefeningen voor de aandrang en om je spieren sterker te maken. In de app houd je klachten bij. Zo zie je of het na verloop van tijd beter gaat. Je huisarts of fysiotherapeut kan op afstand meekijken in de app. De app is voor mannen en vrouwen.

Vergoeding

Elke basisverzekering vergoedt incontinentiemateriaal als je er langdurig gebruik van moet maken en het urineverlies al langer dan twee maanden duurt. Neem bij onzekerheid hierover contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van slim ondergoed? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten die last hebben van incontinentie, kunnen veel zelf doen om dit te verminderen. Met op maat gemaakte oefeningen nemen zij de regie weer terug. Dit verbetert hun kwaliteit van leven. Als fysiotherapeut kun je hen hierin op afstand ondersteunen. 

Het slimme ondergoed is momenteel verkrijgbaar voor vrouwen en voor mannen. Er zijn ook speciale apparaten met een vaginale sonde. Deze sonde breng je in om je bekkenbodemspieren te trainen. Een voorbeeld is de Perifit.

Er is ook een slim apparaat waarmee je de activiteit van de bekkenbodemspieren meet. Zie onze pagina 'Hulp voor de bekkenbodemfysio'.

Laagdrempeliger is de app URinControl, voor mannen en vrouwen. Deze app geeft dagelijks oefeningen. Ook kunnen patiënten erin hun klachten in bijhouden. Als de patiënt dit prettig vindt, kun jij op afstand meekijken.

Praktische hulp

Wil je slim ondergoed implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor