Muziek activiteiten voor mensen met een beperking

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken

Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezierOudere vrouw op stoel met handen op muziekkussen KozieMeOudere man knuffelt met muziekkussen KozieMe

Foto's: Taikofon en KozieMe

Werk je met mensen die door een beperking of dementie minder goed kunnen bewegen? Zoek je naar manieren om bewegen leuker voor hen te maken, om hen rust te geven of om eenzaamheid te doorbreken? Wat kan helpen zijn hulpmiddelen die geluid of muziek maken. Zo zijn er muziekkussens om mee te snoezelen of ballen die geluid maken als je beweegt.

Voor wie?

Voor mensen met een beperking, dementie, autisme, Parkinson, of voor meervoudig gehandicapten, blinden en slechtzienden. 

Hoe werken de muziek activiteiten voor mensen met een beperking?

De interactieve ballen van Phonotonic  koppel je aan een app op je smartphone of tablet. Zodra je cliënt beweegt, reageren de ballen met een geluid. Je kunt de sensor die in de bal zit ook eruit halen en bijvoorbeeld in de sok van de cliënt stoppen, zodat als de cliënt de voeten beweegt, er geluid uit komt. 

De SoundMoovz werkt met een armband die de cliënt omdoet. De armband heeft via Bluetooth met je smartphone of tablet. Hoe sneller de cliënt zijn of haar hand of pols beweegt, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet verbinden en je cliënt zo verschillende instrumenten laten “bespelen”. Leuk voor je cliënten om alleen of samen met anderen te doen.

Er zijn ook speciale muziekkussens die je met bluetooth aan het internet koppelt, zoals de KozieMe, de inmuRELAX of Taikofon. Met deze kussens kun je snoezelen en worden verschillende zintuigen geactiveerd. Ze zijn om aan te raken, te knuffelen, en ze maken muziek. Zo verlagen ze je stressniveau. Ze kunnen ook helpen voor een goede nachtrust.  De inmuDANCE motiveert juist om te bewegen, omdat de muziek en vibraties veranderen als je beweegt.

Zonder kussen kan dat met de VSoundbox. Dit apparaat plaats je bij je cliënt in een kast, op tafel, in de rolstoel of op het bed en de omgeving verandert in een speaker. 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Gerelateerde oplossingen

Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking
Sociaal contact