Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek activiteiten voor mensen met een beperking

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken

Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezierOudere vrouw op stoel met handen op muziekkussen KozieMeOudere man knuffelt met muziekkussen KozieMe

Foto's: Taikofon en KozieMe

Werk je met mensen die door een beperking of dementie minder goed kunnen bewegen? Zoek je naar manieren om bewegen leuker voor hen te maken, om hen rust te geven of om eenzaamheid te doorbreken? Wat kan helpen zijn hulpmiddelen die geluid of muziek maken. Zo zijn er muziekkussens om mee te snoezelen of ballen die geluid maken als je beweegt.

Voor wie?

Voor mensen met een beperking, dementie, autisme, Parkinson, of voor meervoudig gehandicapten, blinden en slechtzienden. 

Hoe werken de muziek activiteiten voor mensen met een beperking?

Om te bewegen

De inmuDANCE is een muziekkussen dat motiveert om te bewegen, omdat de muziek en vibraties veranderen als je beweegt.

De SoundMoovz werkt met een armband die de cliënt omdoet. De armband heeft via Bluetooth met je smartphone of tablet. Hoe sneller de cliënt zijn of haar hand of pols beweegt, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet verbinden en je cliënt zo verschillende instrumenten laten “bespelen”. Leuk voor je cliënten om alleen of samen met anderen te doen.

Onze vlogger Joyce test de beweegarmband met haar panel in deze video:

 

Ook met de Soundbeam maak je geluid en muziek. Het systeem bestaat uit de spelbesturing en een apparaat dat op een soort microfoon lijkt, alleen zitten er sensoren in. Je zet de ‘microfoon’ voor je cliënt op tafel neer. Hij vertaalt dan elke kleine lichaamsbeweging in muziek en geluid. Met de vier meegeleverde touchscreen-consoles kiest je cliënt of jij uit verschillende muziekgenres en -beats. Je kunt ook eigen geluiden toevoegen. 

Kijk naar deze video van iemand die de Soundbeam voor het eerst uitprobeert.

Om te snoezelen

Er zijn speciale muziekkussens waarmee je kunt snoezelen en verschillende zintuigen worden geactiveerd. Ze zijn om aan te raken, te knuffelen, en ze maken muziek. Zo verlagen ze je stressniveau. Ze kunnen ook helpen voor een goede nachtrust.  

De KozieMe is een interactief muziekkussen, dat reageert op aanraking. Als je hem aanraakt of knuffelt dan laat hij geluiden horen. Je kunt hem personaliseren met zelfgekozen berichten, luisterboeken, muziek en geluiden op een SD-kaart.  

De inmuRelax heeft zachte, meditatieve muziek en vibreert zachtjes. Daardoor helpt hij tegen nervositeit of rusteloosheid, ook als iemand doof is.

De Taikofon is een kussen die als speaker fungeert. Via bluetooth maak je verbinding met een apparaat dat muziek kan afspelen zoals je computer.  

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Gerelateerde oplossingen

Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking
Sociaal contact