Nieuwe manier van contact maken

Maak muziek door aanraking

Twee handen op hout voor muzikale aanraking Oudere vrouw op stoel met handen op muziekkussen KozieMeOudere man knuffelt met muziekkussen KozieMe

Foto's: CRDL en Kozie

Iemand die geen goed gesprek (meer) kan voeren, door bijvoorbeeld dementie, autisme, een verstandelijke beperking of andere reden, kan in een isolement raken. Of nerveus en rusteloos worden. Er zijn verschillende instrumenten die door middel van aanraking en geluid weer wat rust brengen. Bij sommige kun je contact met elkaar maken op een speelse en makkelijke manier.

Voor wie?

Voor mensen met dementie, met een verstandelijke beperking of autisme en mensen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie.

Hoe werkt het?

De CRDL maakt een nieuwe vorm van contact mogelijk. Door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het houten instrument is aan de bovenzijde ingelegd met sensoren. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt het geluid. Je legt de CRDL neer voor de persoon met wie je moeilijk contact hebt. Samen leg je je handen erop. Als je elkaar met de andere hand aanraakt, bijvoorbeeld door elkaars hand vast te pakken, vorm je samen met de CRDL een gesloten cirkel en dan speelt het een geluid af. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je verschillende geluiden, alsof je een piano bespeelt op iemands huid. In de geluidsbibliotheek kun je verschillende typen geluiden instellen. Je kunt ook eigen geluiden erin zetten. Het instrument is 1-op-1 te gebruiken of in een groep, door mensen toe te voegen aan de kring, als schakels in een ketting. Bekijk hier een korte instructievideo (onder de bovenste vraag op de FAQ-pagina). 

Er zijn ook speciale muziekkussens, zoals de KozieMe of de inmuRELAX. Met deze kussens kun je snoezelen en worden verschillende zintuigen geactiveerd. Ze zijn om aan te raken, te knuffelen, en ze maken muziek. Zo verlagen ze je stressniveau. Ze kunnen ook helpen voor een goede nachtrust. De inmuDANCE moviveert juist om te bewegen, omdat de muziek en vibraties veranderen als je beweegt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor de CRDL, ga naar de website van Contact door aanraking voor meer informatie en voor een offerte.

Voor informatie over de speciale muziekkussens, ga naar de website van KozieMe of van INMUtouch (voor de inmuRELAX en inmuDANCE).

Vergoeding

De instrumenten worden niet vergoed door de verzekering.

Voor de professional

De CRDL kan ook ingezet worden in groepen. Het maakt niet uit hoeveel mensen eraan meedoen, als de cirkel maar gesloten blijft. Ook in een verzorgingshuis kan het meerwaarde bieden. Bekijk een korte documentaire over het gebruik van de CRDL in een verzorgingshuis.

Kozie heeft ook een multisensorisch paneel om in groepen in te zetten. Kijk op KozieWe.