Communiceren met muziek en aanraking

Liefdevol contact zonder praten

Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

CRDL. Beeld: Louis Meulstee

Twee handen op CRDL voor muzikale aanraking

CRDL. Beeld: Louis Meulstee

De CRDL is een houten instrument met sensoren aan de bovenzijde. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt het geluid. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer. Dit maakt een nieuwe vorm van contact mogelijk met mensen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie. Door aanrakingen te vertalen naar geluid.

Informatie voor zorggebruikers

Door elkaar en de CRDL aan te raken, maak je contact met de ander. Zonder dat je hierbij hoeft te praten. Met de geluiden kun je ook spelen. Zo kun je op een hele fijne manier met de ander verbinden, zonder dat je overprikkeld of verward raakt. Op een manier waarbij je niet hoeft na te denken.

Je legt een hand op de CRDL, samen met degene naast of tegenover je. Als je elkaar met de andere hand aanraakt, vorm je samen met de CRDL een gesloten cirkel. Dan speelt het een geluid af. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je nieuwe geluiden, alsof je een piano bespeelt op iemands huid. In de geluidsbibliotheek kun je verschillende typen geluiden instellen. Je kunt ook eigen geluiden erin zetten. 

Vergoeding

Het instrument wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van deze zorginnovatie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Zachte geluiden en aanrakingen kunnen cliënten helpen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie. Je kunt op een laagdrempelige en bijzondere manier met hen verbinden, zonder dat zij overprikkeld raken. Zowel individueel als in groepsverband. Zo kan je cliënt zich meer verbonden voelen met de buitenwereld.

Je legt de CRDL neer voor de persoon met wie het contact lastig is. Samen leggen jullie er elk een hand op. Pak dan elkaars vrije hand vast. Nu vorm je samen met de CRDL een gesloten cirkel, waardoor er een geluid afspeelt. Laat je elkaars hand los? Dan stopt het geluid weer. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je verschillende geluiden. Doe bijvoorbeeld alsof je een piano bespeelt op iemands huid. Je kunt verschillende typen geluiden instellen in de geluidsbibliotheek. Of zet er eigen geluiden in, dat kan ook. 

Je kan het instrument 1-op-1 gebruiken of in een groep. Hierbij kun je mensen toevoegen aan de kring, als schakels in een ketting. Het maakt niet uit hoeveel mensen meedoen, als de cirkel maar gesloten blijft. 

Ook in een verzorgingshuis kan het meerwaarde bieden. 

Praktische hulp

Wil je deze zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'

De handleiding van de CRDL kun je op de gelijknamige website downloaden.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de CRDL? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 
•    ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800

Ervaringen

Oudere mensen worden niet zo vaak meer gewoon aangeraakt. Ik heb ouderen gezien die uit een diepe dementie kwamen met dit soort technologische middelen. Prachtig.
Mirjam van Blanken van zorgorganisatie Lyvore
Lees de blog "Zorgtechnologie geeft vrijheid en veiligheid" over Lyvore