Nieuwe manier van contact maken

Maak muziek door aanraking

Twee handen op hout voor muzikale aanraking

Iemand die geen goed gesprek (meer) kan voeren, door bijvoorbeeld dementie, autisme, een verstandelijke beperking of andere reden, kan in een isolement raken. Er is een instrument ontwikkeld dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt. Door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het houten instrument is aan de bovenzijde ingelegd met sensoren. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt het geluid. Het is rustgevend. Zonder te praten maak je op een speelse en makkelijke manier contact met elkaar.

Voor wie?

Voor mensen met dementie, met een verstandelijke beperking of autisme en mensen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie.

Hoe werkt het?

Je legt de CRDL neer voor de persoon met wie je moeilijk contact hebt. Samen leg je je handen erop. Als je elkaar met de andere hand aanraakt, bijvoorbeeld door elkaars hand vast te pakken, vorm je samen met de CRDL een gesloten cirkel en dan speelt het een geluid af. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer.

Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je verschillende geluiden, alsof je een piano bespeelt op iemands huid. De pols maakt een ander geluid dan de elleboog of de knokkel. In de geluidsbibliotheek kun je verschillende typen geluiden instellen. Je kunt ook eigen geluiden erin zetten. Het instrument is 1-op-1 te gebruiken of in een groep, door mensen toe te voegen aan de kring, als schakels in een ketting.

Bekijk hier een korte instructievideo (onder de bovenste vraag op de FAQ-pagina). 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Kijk op de website van Contact door aanraking voor meer informatie en voor een offerte.

Vergoeding

De CRDL wordt niet vergoed door de verzekering.

Voor de professional

De CRDL kan ook ingezet worden in groepen. Het maakt niet uit hoeveel mensen eraan meedoen, als de cirkel maar gesloten blijft. Ook in een verzorgingshuis kan het meerwaarde bieden. Bekijk een korte documentaire over het gebruik van de CRDL in een verzorgingshuis.