Overslaan en naar de inhoud gaan

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningenLaptop met fysiopraktijkinfo en daarnaast een scherm van MijnZorgapp met beeldbellenVrouw doet oefening om haar rug te stretchen

Als je fysiotherapie nodigt hebt, ga je een of twee keer per week naar de fysiotherapeut. Daarnaast moet je ook thuis oefeningen doen. Met online fysiotherapie heb je een stok achter de deur om die oefeningen niet te vergeten en goed uit te voeren. Verschillende websites en apps leggen de oefeningen goed uit, ter ondersteuning van fysiotherapeuten. Ook zijn er apps om zelf mee aan de slag te gaan.

Voor wie is online fysiotherapie?

Voor mensen die bij de fysiotherapeut lopen of voor mensen die blessures willen voorkomen bij het sporten.

Hoe werkt online fysiotherapie? 

Er zijn allerlei websites en apps waar oefeningen op staan. Met sommige daarvan kun je zelf aan de slag. In bijvoorbeeld de Fitapp zijn de 36 meestgebruikte basis fysiotherapie-oefeningen voor schouder, rug, knie en enkel te vinden. Er zijn ook specifieke apps per lichaamsdeel, bijvoorbeeld bij lage rugpijn, nekpijn, voor je bekkenbodem of om je enkel te versterken. Voor mensen met artrose is er een app met een beweegprogramma waarbij je in 12 weken naar een beweegdoel toewerkt. Alle oefeningen kunnen zelfstandig thuis uitgevoerd worden met behulp van de video’s in de apps. Niet alleen handig voor wie al bij een fysiotherapeut loopt, maar ook interessant als je veel sport en blessuregevoelig bent. Door bepaalde oefeningen uit te voeren voorkom je mogelijk blessures.

Er zijn ook professionele apps, die aangesloten zijn op fysieke fysioklinieken. Zo is er de MijnZorgApp, een app voor de smartphone waarmee je kunt beeldbellen, oefeningen kunt doen en afspraakherinneringen krijgt. De fysiotherapeut selecteert huiswerkoefeningen in het systeem die een cliënt dan thuis met behulp van de app (of op de computer) kan uitvoeren. Omdat de app iemand dagelijks herinnert aan het huiswerk, neemt de therapietrouw toe. Een ander voorbeeld is PhysiApp. Ook via dit platform kunnen fysiotherapeuten een oefenprogramma op maat maken voor cliënten. Via de app of op de computer kun je de oefeningen op video's bekijken en nadoen. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je via het platform ook berichten en vragen sturen naar de fysiotherapeut.

Met het online oefenprogramma AudioFysio kun je kiezen uit 40 fysio-oefeningen, audiofragmenten en voorbeeldvideo’s in het Nederlands. Coach Sylvie doet de oefeningen voor. 
In de onderstaande video zie je een paar oefeningen van AudioFysio: 

Sommige fysiotherapiepraktijken werken helemaal online. Je hoeft dan de deur niet meer uit om behandeld te worden. Zo is er bijvoorbeeld SocialFysio, een online praktijk die behandelingen aanbiedt via de webcam van je computer, smartphone of tablet. Ook bij ActiFytaal kun je een behandeling volledig online krijgen. Na een consult krijg je oefeningen voor thuis via een aangesloten app. 

Er is een eindeloze lijst met fysiotherapie apps die fysiotherapeuten aan hun cliënten kunnen 'voorschrijven', of die je zelf kunt downloaden. Op de website FysioSupplies vind je een overzicht met 10 handige fysio-apps.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Zelf oefeningen doen:

Apps voor fysiotherapiepraktijken:

Online fysiotherapiepraktijken:

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘online fysiotherapie’ in te voeren.  De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Voor de professional

Wil je in jouw praktijk aan de slag met online consulten en een digitaal huiswerkprogramma voor cliënten? Kijk voor meer informatie op de website van MijnZorgApp of Physitrack

Gerelateerde oplossingen

Vrouw heeft VR-bril op en tilt haar handen in de lucht

Revalidatie en fysiotherapie met VR bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging
Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video..

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Revalidatie online begeleiden en monitoren
Behandeling & Verzorging
man die hardloopt in de natuur met een telefoon en oordopjes

Meer bewegen met een app

Een stok achter de deur om te bewegen
Gezonder leven
Maple bekkenbodem fysio hulpmiddelen

Hulp voor bekkenbodemfysio

Doelgerichte behandeling bij incontinentie
Behandeling & Verzorging
Een hand stopt de Remind in een broekzak

Hulpmiddelen die je houding verbeteren

Verbeter je houding en verminder rug-, nek- en schouderpijn
Gezonder leven