Overslaan en naar de inhoud gaan

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

MijnZorgapp

Laptop met fysiopraktijkinfo en daarnaast een scherm van MijnZorgapp met beeldbellen

MijnZorgapp

Vrouw doet oefening om haar rug te stretchen

Stockfoto

Als je naar fysiotherapie gaat, moet je thuis ook oefeningen doen. Online fysiotherapie helpt je daarbij. Apps, digitale coaches en oefenprogramma’s leggen oefeningen uit en zorgen dat jij je oefeningen niet vergeet. Of je kunt beeldbellen met je fysiotherapeut. Bijvoorbeeld als je een vraag hebt. Kun je de deur niet uit? Dan kun je online behandelingen krijgen bij een online fysiopraktijk.

Voor wie is online fysiotherapie?

Voor mensen die bij de fysiotherapeut lopen of voor mensen die blessures willen voorkomen bij het sporten.

Hoe werkt online fysiotherapie? 

Er zijn allerlei websites en apps waar oefeningen op staan. Maar er zijn ook professionele apps, die aangesloten zijn op fysiotherapie praktijken. Via de apps kun je video’s van oefeningen bekijken en nadoen. Je fysiotherapeut selecteert huiswerkoefeningen in het systeem die je dan thuis met behulp van de app (of op de computer) kan uitvoeren. Je wordt dagelijks herinnerd aan het huiswerk. Zo neemt de therapietrouw toe. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je via het platform ook beeldbellen met de fysiotherapeut. Of hem of haar een bericht of vraag sturen.

Sommige fysiotherapiepraktijken werken ook helemaal online. Je hoeft dan de deur niet meer uit om behandeld te worden. Zo biedt bijvoorbeeld ActiFytaal behandelingen aan via de webcam van je computer, smartphone of tablet. Na een online consult krijg je oefeningen voor thuis via een aangesloten app. Ook eFysioconsult en SocialFysio bieden deze mogelijkheden. Wil je op een later moment toch een fysieke afspraak? Dan kun je langskomen op de praktijk of de fysiotherapeut komt bij jou thuis. Handig als je de deur niet uit kunt. 

Bekijk hier hoe een fysiotherapeut via een app en beeldbellen een consult geeft:

 

Digitale coaches en oefenprogramma’s

Naast fysiotherapeuten zijn er ook persoonlijke digitale beweegcoaches die je helpen bij oefeningen. De coach stelt een persoonlijk beweegplan op. Vervolgens kun je thuis aan de slag met video’s met fysiotherapeutische oefeningen. Om in contact te blijven met de coach is er regelmatig een beeldbelmoment. 

Voor mensen met artrose is er een app met een beweegprogramma waarbij je in 12 weken naar een beweegdoel toewerkt. Alle oefeningen kunnen zelfstandig thuis uitgevoerd worden met behulp van de video’s in de apps. Niet alleen handig voor wie al bij een fysiotherapeut loopt, maar ook interessant als je veel sport en blessuregevoelig bent. Het doen van bepaalde oefeningen kunnen blessures voorkomen. Een oefening gedaan? Dan geeft de app feedback, zodat je weet of je goed op weg bent.

Er zijn ook apps of programma’s waarbij je zelf aan de slag kunt. Om je oefeningen niet te vergeten, kun je een herinnering inschakelen. Zo kun je voor rugpijn het volledig online oefenprogramma volgen van AudioFysio. Het biedt 40 fysio-oefeningen, audiofragmenten en voorbeeldvideo’s in het Nederlands. Coach Sylvie doet de oefeningen voor. Tijdens de oefeningen legt Sylvie stap voor stap uit wat je moet doen. Zo weet je hoe je de oefening goed moet uitvoeren. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Apps voor fysiotherapiepraktijken:

Fysiotherapiepraktijken met online consult:

Join2Move is een speciale beweegapp voor mensen met artrose. Je kunt de app downloaden voor Android  en iPhone/iPad. Bij pijn in de rug kun je het oefenprogramma van AudioFysio gratis downloaden via de iOS App Store  of GooglePlay Store . Het online programma kun je aanschaffen via de de website van AudioFysio. Ben je bij VGZ verzekerd? Dan betaal je niks.

Er zijn veel apps die fysiotherapeuten aan hun cliënten kunnen 'voorschrijven', of die je zelf kunt downloaden. Ook zijn er verschillende apps voor het oefenen van specifieke spieren. Op de website FysioSupplies  vind je een handig overzicht van een aantal apps. Of je kunt meer apps vinden door als zoekwoord ‘online fysiotherapie’ of ‘fysiotherapie app’ in te voeren. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Voor de professional

Wil je in jouw praktijk aan de slag met online consulten en een digitaal huiswerkprogramma voor cliënten? Kijk voor meer informatie op de website van MijnZorgApp of Physitrack