Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer

vrouw zit op fysio-bal met tablet voor zich

Als je fysiotherapie nodigt hebt, ga je een of twee keer per week naar de fysiotherapeut. Daarnaast moet je ook thuis oefeningen doen. Met online fysiotherapie heb je een stok achter de deur om die oefeningen niet te vergeten en goed uit te voeren. Verschillende websites en apps leggen de oefeningen goed uit, ter ondersteuning van fysiotherapeuten.

Voor wie is online fysiotherapie?

Voor mensen die bij de fysiotherapeut lopen of voor mensen die blessures willen voorkomen bij het sporten.

Hoe werkt online fysiotherapie? 

Er zijn websites en apps waar oefeningen op staan. Zo is er bijvoorbeeld ActifyTaal, waar je veel oefeningen op video kunt bekijken. Enkele sites en apps zijn aangesloten op officiële fysioklinieken. Zoals deze van Fysiotherapie de Klerk waarbij je een oefenschema op maat krijgt. Daar geven de therapeuten adviezen en tips op zodat je zeker weet dat je de oefening goed uitvoert. En SocialFysio is een online fysiotherapiepraktijk die behandelingen aanbiedt via de webcam van uw computer, smartphone en tablet. Met sommige apps kun je contact leggen met je fysiotherapeut, zodat deze met je mee kan kijken.

Online fysiotherapie is niet alleen handig voor wie al bij een fysiotherapeut loopt, het  is ook interessant als je veel sport en blessuregevoelig bent. Door bepaalde oefeningen uit te voeren voorkom je mogelijk blessures.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘online fysiotherapie’ in te voeren.  De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.