Overslaan en naar de inhoud gaan

Online hulp voor kanker patiënten

Adviezen en tips op maat

man achter laptop met oncokompas informatieschermafbeelding online hulpmiddel tablet, mobiel en laptop

Als je kanker krijgt, verandert je leven op allerlei vlakken. Je houdt ineens je wekelijkse fietstocht niet meer vol. Uit eten gaan met vrienden wordt geestelijk te vermoeiend. Je kunt het gevoel krijgen de regie over je leven te verliezen. Wil je die regie weer een beetje terug, maar weet je niet bij wie je kan aankloppen? Er zijn online hulpmiddelen zoals Oncokompas en mijn OOK, die je op weg kunnen helpen.

Voor wie is de online hulp?

Voor mensen met kanker. Zowel bij behandeling gericht op genezing als voor behandeling bij een ongeneeslijke vorm.

Hoe werkt de online hulp voor kanker?

Er zijn platformen en tools waarop je online ondersteuning vindt om je eigen kwaliteit van leven te behouden en monitoren. Je kunt er terecht voor hulp en advies bij klachten als chronische vermoeidheid, smaakverlies en angst voor terugkeer van kanker. Ook leren jij en je partner omgaan met de gevolgen van kanker voor het dagelijks leven, sociale relaties en gezin of werk. Binnen het platform kun je zelfstandig aan de slag met online zelfhulpmodules en opdrachten maken.

Bij de tool van Oncokompas bepaal je zelf of je de resultaten met je arts of verpleegkundige deelt. De tool kan je wel adviseren contact op te nemen met je behandelend arts als er sprake is van ernstige klachten. Oncokompas heeft informatie over meer dan 100 onderwerpen opgenomen, toegespitst op verschillende soorten kanker.

Voor online ondersteuning voor alle niet-medische vraagstukken kunnen (ex-)patiënten ook terecht bij de Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK). Op het online platform Mijn OOK kun je vragen stellen aan een ondersteuningsconsulent via berichten of beeldbellen. Die inventariseert jouw behoefte, adviseert en informeert over de mogelijkheden en wijst op het aanbod van ondersteunende zorg bij kanker dat er in Nederland is.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Oncokompas is een gratis online hulpmiddel voor computer of tablet. Vraag je arts, verpleegkundige of huisarts om je er voor aan te melden.

Mijn OOK is een online platform waarvoor je zelf gratis een account kunt aanmaken. De hulp van de ondersteuningsconsulenten wordt gratis aangeboden door Stichting OOK.

Voor de professional

Huisartsen en zorgverleners in ziekenhuizen die nog niet deelnemen aan Oncokompas, kunnen zich aanmelden bij Oncokompas via de website. Vervolgens kunnen zij hun patiënten toegang geven tot Oncokompas.

 

Gerelateerde oplossingen

depressieve man met handen in het haar

Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving

Anonieme en laagdrempelige ondersteuning via site, app of telefoon
Educatie & Informatie
Twee artsen van het behandelteam oncologie in Albert Schweitzer met de behandelplan app

Apps om patiënten met kanker te ondersteunen

Help patiënten grip krijgen en bij zijeffecten zoals vermoeidheid en misselijkheid
Behandeling & Verzorging
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven