Overslaan en naar de inhoud gaan

Online je medisch dossier inzien

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Wil je online je medisch dossier inzien en beheren? Bijvoorbeeld om aan je gezondheid te werken? Of omdat je een (chronische) aandoening, ziekte of allergie hebt? Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) bewaar je al jouw medische gegevens op één plek zodat jij het overzicht hebt. Je kiest zelf met wie je je gegevens deelt, zoals je zorgverleners of mantelzorger. Zo hebben je netwerk en jij altijd de meest actuele informatie.

Wie kan online je medisch dossier inzien en beheren?

Iedereen kan een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) aanmaken. Welke dat is kies je zelf. 

Hoe kun je online je medisch dossier inzien?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving bewaart jouw medisch dossier in een veilige omgeving. Via die omgeving log je in bij je zorgverleners. Je haalt jouw gegevens daar op. Denk aan labuitslagen, echofoto’s, of het stappenplan van je behandeling. Zo heb je alles bij elkaar van je verschillende zorgverleners, zoals je diëtist, huisarts of cardioloog. Bij sommige omgevingen kun je ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld beeldbellen of een online dagboek bijhouden. Bekijk in de onderstaande video wat een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is:

 

Als je wilt weten wat je allemaal met een PGO kunt, bekijk dan deze video

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen. Veel PGO’s bieden modules aan voor chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, Parkinson of COPD. 

Verschil PGO en patiëntportaal

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is iets anders dan een patiëntportaal. Veel ziekenhuizen bieden een patiëntportaal aan. Hierbij log je in om je gegevens bij dat specifieke ziekenhuis te bekijken. Een PGO is een hulpmiddel waarmee je gegevens van verschillende zorgverleners bij elkaar brengt. Zo maak je eigenlijk zelf jouw medisch dossier. Je kiest zelf een PGO uit. Vaak is het een app of een website. Zelf kun je ook gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld de waarden van je eigen bloeddruk of wat je op een dag eet. Als je dat wilt, kun je die gegevens met andere zorgverleners delen. Bekijk in deze video wat het verschil is tussen een PGO en een patiëntportaal. 

Toestemming voor uitwisseling

Zorgverleners mogen jouw gegevens alleen bekijken als dat nodig is voor een behandeling. En alleen als jij dat goed vindt. Dit kun je op drie manieren aangeven. Je kunt het tegen je huisarts en apotheker zeggen. Of je geeft hen een ingevuld toestemmingsformulier. Tot slot kun je het ook online aangeven.

Keurmerk voor veiligheid

Het programma MedMij toetst de PGO's die op de markt zijn. MedMij bepaalt de spelregels voor veilige uitwisseling tussen deze omgevingen en zorgaanbieders. Draagt een persoonlijke gezondheidsomgeving het MedMij-label? Dan betekent dit: 

  • Dat je veilig gezondheidsgegevens kunt uitwisselen met de app of site.
  • Dat je je gegevens veilig kunt inzien en gebruiken.
  • Dat je gegevens op een begrijpelijke manier getoond worden.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen; zie het overzicht in de Digitale Zorggids. Voor aanbieders die voldoen aan de MedMij-voorwaarden, zie het actuele overzicht op Medmij.nl.

Kijk voor meer informatie, gebruikersonderzoek en gebruikerservaringen op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

Voor meer informatie over MedMij kijk je op hun website of bekijk hun video’s.

Toestemming geven: bij Volgjezorg geef je online aan wie jouw gegevens mag inzien. Dit kan alleen als je zorgaanbieder is aangesloten bij Volgjezorg en op het Landelijk Schakelpunt. Op de website kun je ook een toestemmingsformulier downloaden. Op de website zie je wie jouw gegevens hebben gedeeld en gezien.

Voor de professional

Gebruikt je patiënt een persoonlijke gezondheidsomgeving? Dan heeft dit ook voordelen voor jou als zorgverlener. Wanneer de patiënt zijn of haar gegevens voor het consult al met je deelt, ben je al op de hoogte van de gehele situatie. Zo kun je de tijd in de spreekkamer beter benutten. Een persoonlijke gezondheidsomgeving verandert niets aan het medisch dossier dat een zorgverlener over de patiënt heeft aangemaakt. Ook kan de patiënt geen persoonlijke notities zien van de zorgverlener. Ga naar de website van MedMij voor meer informatie.