Overslaan en naar de inhoud gaan

Online je medische dossier inzien

Patiëntenportalen

vrouw bekijkt online medisch dossier

Foto: Coworking Bansko (Pexels)

Ben je patiënt bij een ziekenhuis? Dan krijg je bij elk bezoek vaak veel informatie. Soms is dat informatie die emoties in je losmaakt. Of je hebt veel aan je hoofd en dan komt dit er bovenop. Dan kan het zijn dat je vergeet wat er is gezegd. Daarom is het fijn dat steeds meer ziekenhuizen een patiëntenportaal hebben. Dat is een beveiligde website waar je online je medisch dossier kunt inzien.

Voor wie?

Voor elke patiënt van een ziekenhuis die graag zijn of haar medisch dossier wil inzien.

Hoe werkt het medisch dossier inzien?

Als je ziekenhuis een patiëntenportaal heeft, ga je naar de website van je ziekenhuis en log je in met je DigiD. Op het portaal kun je gegevens inkijken, vragen aan de arts stellen en online afspraken maken. Afhankelijk van het portaal zijn er ook aanvullende mogelijkheden, zoals je laboratoriumgegevens inkijken. Je hoeft dan niet meer te bellen voor de uitslagen van een onderzoek, maar kunt zelf rustig kijken op een moment dat het jou uitkomt. Soms kun je ook zien welke berichten je zorgverleners met elkaar wisselen. Zo hou je zelf de regie over je eigen gezondheid.

Neem bijvoorbeeld het Patiëntenportaal van HMC. Als je patiënt bent bij HMC kun je toegang krijgen tot het patiëntenportaal Mijn HMC. Je kunt hier online een afspraak maken of vragenlijsten invullen die je van je arts hebt gekregen. Je kunt ook uitslagen van metingen die je thuis doet in het patiëntenportaal bijhouden. En als je tijdens je bezoek iets bent vergeten te vragen aan de arts, dan doe je dat gewoon via het portaal. De veiligste manier om in te loggen en je medisch dossier te bekijken is met je DigiD.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Elk ziekenhuis kan een eigen patiëntenportaal hebben of opzetten. Bezoek de site van je ziekenhuis en kijk of het al een patiëntenportaal heeft.

Voor de professional

Vraag bij de ICT-afdeling van het ziekenhuis waar je werkt na of jullie ziekenhuis met een patiëntenportaal werkt. De mensen van de ICT-afdeling kunnen je uitleggen hoe je er gebruik van kunt maken.

Gerelateerde oplossingen

Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch