Overslaan en naar de inhoud gaan

Online oogtest

Zelf de sterkte van je ogen meten

Een laptop en smartphone waarop de online oogtest van Easee te zien is.

Easee

screenshot van het filmpje van Pelzenbob, de online oogtest voor kinderen

Pelzenbob

Met een online oogmeting of oogtest kun je makkelijk zelf de sterkte van je ogen testen. Vraag je je af hoe goed je ogen zijn, bijvoorbeeld omdat je al een tijdje minder goed ziet? Of wil je weten of je een verhoogd risico hebt op een oogziekte? Dan kun je eenvoudig online een oogtest doen. Er zijn verschillende (gratis) online oogtesten, ook speciaal voor kinderen.

Voor wie is de online oogtest?

Voor mensen die willen meten en weten hoe goed hun ogen zijn. Ook voor ouders die hun kinderen een online oogmeting willen laten doen.

Hoe werkt een online oogmeting?

Met de Easee app doe je binnen 15 minuten bij jezelf een oogtest. Hiervoor heb je een internetverbinding, smartphone en een computer nodig. Ga met je smartphone op 3 meter afstand van je computerscherm staan. Je smartphone werkt door Easee als een soort afstandsbediening die je door de test heen leidt. Op je computerscherm krijg je verschillende afbeeldingen te zien. Op je smartphone geef je de antwoorden door. Op basis van wat jij aangeeft in de app bepaalt Easee hoe goed jouw zicht is. Ook hoor je of je verziend of bijziend bent, en of je een cilindercorrectie nodig hebt. Na de test krijg je binnen 24 uur de uitslag. Hierin staat of je een bril nodig hebt. Je kunt ook een recept voor een bril of lenzen opvragen. Dit krijg je per e-mail toegestuurd. Hiermee kun je bij elke opticien de juiste bril of lenzen aanschaffen. Een oogspecialist controleert het recept altijd van tevoren. 

Voor de online oogtest van het Oogfonds heb je een computer en internet nodig. Hiermee test je de kwaliteit van je ogen. Draag je een bril of heb je lenzen in? Doe dit dan ook bij de test. Ga op armlengte van je computerscherm zitten. Hierop krijg je een aantal vragen te zien. Je geeft antwoord met een muisklik. Aan het einde van de test zie je direct de uitslag. Hierin staat hoe jouw ogen het doen bij de verschillende onderdelen. Je leest ook of je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een oogziekte, zoals staar of glaucoom.

Speciaal voor kinderen is er Pelzenbob. Deze verhalende video is ook een online oogtest. Het kind beantwoordt een aantal vragen tijdens het kijken. In het verhaal zitten vier oogtests verstopt: de visustest, een test om kleurenblindheid op te sporen, een astigmatisme-test en de rood/groen-test. Met een resultatengids beoordeel je als ouder of verzorger de antwoorden. Dit is uiteraard geen vervanging voor een oogtest. Het geeft je vooral een idee van het zicht van je kind.

Let op: het Nederlands Oogheelkundig Genootschap adviseert om voor een deskundig advies na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Op de website van Easee doe je gratis de online oogtest voor een bril of lenzen. Het persoonlijke recept is niet gratis; deze kun je bij hen aanschaffen. Of ga bij de opticien of optometrist langs voor een tweede advies.
  • Op de website van het Oogfonds doe je gratis de online oogtest voor oogklachten en oogziektes. Neem contact op met je huisarts wanneer je vermoedt dat er iets aan je ogen mankeert. 
  • Op de website van VisionDirect kun je de video van Pelzenbob zien. Hier vind je ook de resultatengids om de antwoorden van een kind mee te beoordelen.

Vergoeding

Het recept voor een bril of lenzen van Easee wordt niet vergoed.

Voor de professional 

De online oogtest van Easee is CE gecertificeerd. Het UMC Utrecht heeft de meting onderzocht en deze bleek nauwkeurig te zijn. De Oogtest van het Oogfonds is gemaakt met advies van oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Radboudumc. De test is bedoeld voor mensen die nog geen beperkingen aan hun ogen hebben.

Werk je als oogheelkundig specialist in het ziekenhuis of oogkliniek? Met het e-health platform Televisus biedt je patiënten oogzorg op afstand. Op het platform doen patiënten zelf een online oogmeting. Deze heeft een uitgebreide vragenlijst over de gezondheid van het oog en heeft een gedetailleerde visusbepaling. Je kunt de resultaten zien en de patiënt op afstand monitoren. 

Meer oplossingen voor