Online oogtest

Zelf de sterkte van je ogen meten

Een laptop en smartphone waarop de online oogtest van Easee te zien is.screenshot van het filmpje van Pelzenbob, de online oogtest voor kinderen

Foto: Easee

Met een online oogmeting of oogtest kun je makkelijk zelf de sterkte van je ogen checken. Vraag je je af hoe goed je ogen zijn, bijvoorbeeld omdat je al een tijdje minder goed ziet? Of wil je weten of je een verhoogd risico op een oogziekte hebt? Dan kun je eenvoudig online een oogtest doen. Er zijn verschillende online oogtesten, ook speciaal voor kinderen.

Voor wie is de online oogtest?

Voor mensen die willen meten en weten hoe goed hun ogen zijn en voor ouders die hun kinderen een online oogmeting willen laten doen.

Hoe werkt een online oogmeting?

Als je een online oogtest wilt uitvoeren, kun je dit met de Easee app binnen 15 minuten zelf doen. Hiervoor heb je een internetverbinding, smartphone en een computer nodig. Om de oogtest goed uit te voeren, ga je met je smartphone op 3 meter afstand van je computerscherm staan. Je smartphone werkt door Easee als een soort afstandsbediening die je door de test heen leidt. Op je computerscherm krijg je verschillende afbeeldingen te zien, op je smartphone geef je de antwoorden door. Op basis van wat jij aangeeft in de app, kan Easee bepalen hoe goed jouw zicht is, of je verziend of bijziend bent en of je een cilindercorrectie nodig hebt. Je krijgt binnen 24 uur na de online oogtest de uitslag en daarin staat of je een bril nodig hebt. Je kunt bij Easee dan ook een recept voor een bril of lenzen opvragen, die je per e-mail krijgt toegestuurd. Met dit recept kun je bij elke opticien de juiste bril of lenzen aanschaffen. Het recept wordt altijd gecontroleerd door een oogspecialist voordat je het toegestuurd krijgt. 

Met de online Oogtest van het Oogfonds kun je thuis de kwaliteit van je ogen testen. Als je een bril draagt of lenzen in hebt, is het belangrijk dat je dat bij de test ook doet. Om de online oogtest uit te voeren ga je op armlengte van je computerscherm zitten. Op je scherm krijg je een aantal vragen te zien waarop je antwoord geeft met een muisklik. Aan het einde van de test krijg je direct de uitslag te zien. Hierin staat hoe jouw ogen bij de verschillende onderdelen hebben gescoord. Je leest ook of je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een oogziekte, zoals staar of glaucoom.

Speciaal voor kinderen is er Pelzenbob, een online oogtest in de vorm van een verhalende video. Tijdens het filmpje worden verschillende vragen aan het kind gesteld. Op basis van de antwoorden kan een indicatie worden gegeven van het zicht van het kind. In het verhaal zitten vier oogtests verstopt: de visustest, een test om kleurenblindheid op te sporen, een astigmatisme-test en de rood/groen-test. Aan de hand van een resultatengids kun je als ouder of verzorger de antwoorden van het kind beoordelen. Dit is uiteraard geen vervanging voor een oogtest, maar het kan je een idee geven van het zicht van een kind.

Let op: het Nederlands Oogheelkundig Genootschap adviseert om voor een deskundig advies na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders online oogtest

  • Op de website van Easee kun je de online oogtest voor een bril of lenzen gratis uitvoeren. Het persoonlijke recept is niet gratis; deze kun je bij hen aanschaffen of bij de opticien of optometrist langsgaan voor een tweede advies.
  • Op de website van het Oogfonds kun je de online oogtest voor oogklachten en oogziektes gratis uitvoeren. Neem contact op met je huisarts wanneer je vermoedt dat er iets aan je ogen mankeert. 
  • Op de website van VisionDirect kun je de video van Pelzenbob zien. Hier vind je ook de resultatengids om de antwoorden van een kind mee te beoordelen.

Vergoeding online oogtest

Het recept voor een bril of lenzen van Easee wordt niet vergoed.

Voor de professional 

De online oogtest van Easee is CE gecertificeerd. Het UMC Utrecht heeft de nauwkeurige werking van de meting middels klinisch onderzoek gevalideerd. 
De Oogtest van het Oogfonds is tot stand gekomen met advies van oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Radboudumc en is bedoeld als preventiemiddel voor mensen die nog niet visueel beperkt zijn.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw achter laptop kijkt naar buiten.

Zelf je gezondheid testen en verbeteren

Weten hoe gezond je bent
Gezonder leven
sportende vrouw kijkt op smartphone

De beste apps voor jouw gezondheid

Een appstore voor gezondheidapps
Educatie & Informatie

Meer oplossingen voor