Overslaan en naar de inhoud gaan

Online zelfhulp voor je mentale gezondheid

Anonieme online zelfhulp

depressieve man met handen in het haar

Als je je vaak somber voelt, is het niet makkelijk om daarover te praten. Ook niet als je geldproblemen hebt of meer games speelt dan goed voor je is. En het is vaak nog lastiger om daarvoor professionele hulp te vragen. Anonieme online zelfhulp is dan een laagdrempelige optie. Het kan je zorgen wegnemen voordat ze uitgroeien tot grotere problemen.

Voor wie is online zelfhulp?

Voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit. Of dit nu komt doordat je je somber voelt, problemen hebt thuis of op je werk, of moeite hebt om maat te houden met het gebruik van alcohol, roken en drugs.

Hoe werkt anonieme online zelfhulp?

Verschillende websites hebben antwoord op veelvoorkomende vragen. Op die manier krijg je meer inzicht in wat er precies met je aan de hand is; welke symptomen je bijvoorbeeld herkent. Met informatie, tips, tests, oefeningen, video's en ervaringsverhalen kun je zelf aan de slag met online zelfhulp om je problemen te lijf te gaan. Of misschien krijg je net dat ene duwtje in de rug om alsnog professionele hulp te zoeken. Want uiteindelijk is het 't beste als je jouw problemen met een zorgverlener durft te bespreken. 

Er zijn verschillende varianten van online zelfhulp. Zo kan je bij de depressie vereniging terecht met psychische klachten. Het Trimbos instituut biedt verschillende apps en websites die je helpen op het gebied van alcohol, drugs en tabak. Daarnaast kan je voor verschillende problemen als depressie, burnout-klachten, slaapproblemen of relatieproblemen terecht op de website van Mirro. En als je er zelf niet uitkomt, schroom dan niet om anderen om hulp te vragen of professionele hulp te zoeken. Want ook met deze tips voor anonieme online zelfhulp is kan het lastig zijn om zelf je problemen op te lossen.

Liever anoniem met iemand praten over je mentale klachten? Dan kun je terecht bij Openup.care om gratis online met een psycholoog te chatten.  Zij kunnen je adviseren met je vragen en eventueel op weg helpen voor een verder behandeltraject. Als je gedachten hebt over zelfmoord, kun je altijd terecht op telefoonnummer 0900-0113. Met dit gratis nummer krijg je een vrijwilliger aan de lijn die naar je luistert en je probeert te helpen. Ook kun je via de website van 113 zelfmoordpreventie met iemand chatten over je klachten, een online zelfhulp cursus vinden of een veiligheidsplan voor jezelf opstellen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende websites met tips en informatie over hoe je zelf aan de slag kunt met je problemen:

  • Op de website van Mirro vind je verschillende modules die je kunnen helpen bij o.a. slaapproblemen, burnout-klachten, relatieproblemen en depressie.
  • Op de website van de depressie vereniging vind je veel verschillende voorbeelden van digitale programma's die kunnen helpen bij psychische klachten.
  • Op de website van het Trimbos-instituut staat een lijstje met apps, websites en modules die je kunnen helpen op het gebied van alcohol, drugs en tabak.
  • Op de website van Openup.care kun je gratis anoniem chatten met een online psycholoog.
  • Op de website van 113 zelfmoordpreventie vind je verschillende tools om je te helpen bij gedachten over zelfmoord.

Voor de professional

De hulpmodules van Mirro kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op de behandeling van psychische klachten. Ook biedt Mirro een beslisondersteuner die kan helpen bij een juiste verwijzing naar mentale zorg. De beslisondersteuner is een vragenlijst die op gestructureerde wijze de psychische klachten, relevante persoonlijke omstandigheden, eerdere behandeling en medicijngebruik van een persoon uitvraagt. Op basis van de hoofdklachten selecteert de beslisondersteuner welke aanvullende vragen moeten worden gesteld.

Speciaal voor de zorgsector heeft 113 zelfmoordpreventie een module gemaakt om de bewustwording over zelfmoord te vergroten. Op de website vind je tips en informatie over beleid, diagnostiek en behandeling.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Twee mensen aan tafel met de Sparckel lamp gebruik

Energie en concentratie door beter licht

Biodynamisch licht
Gezonder leven
Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik
Educatie & Informatie
Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging