Overslaan en naar de inhoud gaan

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg

Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Foto:  Hollandse Hoogte

Om goede zorg te verlenen, wil je goed in contact staan: met je patiënt of cliënt, collega-zorgverleners en andere professionals. Beeldbellen of een e-consult kunnen een goed en snel alternatief voor een fysiek bezoek zijn. Maar je wilt ook veilig informatie en medische gegevens kunnen uitwisselen met elkaar. Een communicatieplatform in de zorg kan dat allemaal bieden.

Voor wie is een communicatieplatform?

Voor zorgprofessionals die hun zorginstelling gerichter en efficiënter willen inrichten en de communicatie en verbinding met en rondom patiënten willen verbeteren.

Hoe werkt een communicatieplatform?

Een communicatieplatform – ook wel ondersteuningssysteem genoemd – is erop gericht om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten makkelijker, laagdrempeliger en efficiënter te maken. Ook kunnen ze de communicatie tussen de professionals rondom een patiënt/cliënt vergemakkelijken. Deze communicatieplatforms zijn beveiligde online omgevingen, speciaal ontwikkeld voor gebruik in de zorg. Verschillende communicatieplatforms hebben verschillende functionaliteiten.  Zoek uit welk systeem het beste bij jouw organisatie en jouw wensen past.  

Veelvoorkomende functionaliteiten van communicatieplatforms in de zorg zijn: beeldbellen, e-consult of digitaal consult, chatten, afspraken inplannen, foto’s (soms ook video’s) en bestanden uitwisselen. Sommige platforms hebben daar bovenop de mogelijkheid van een digitale wacht- of spreekkamer, een digitale doktersassistente of de mogelijkheid van groepssessies (bijv. voor een groepsbehandeling). Met sommige platforms kun je het sociale netwerk van je patiënt/cliënt betrekken als je daarmee de communicatie wilt verbeteren. Andere zijn juist meer gericht op het informatie uitwisselen met andere zorgverleners, zodat alle betrokken zorgverleners op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom een patiënt/cliënt. Het hangt er allemaal vanaf waar je behoefte als organisatie ligt.

Kijk ook met welke bestaande systemen het communicatieplatform gekoppeld kan worden. Zo zijn er die bijvoorbeeld met het huisartsinformatiesysteem (HIS/AIS), het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of verschillende Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO) gekoppeld kunnen worden. Of bijvoorbeeld aan andere vormen van digitale zorg, zoals apps (bijv. de Wond Zorg App), personenalarmering, medicatiebegeleiding of online behandelingen. Ook hierbij is het dus belangrijk om te kijken aan welke eisen je wilt dat het systeem voldoet. 

Er is ook een overkoepelend platform dat alle partijen in het sociale domein met elkaar verbindt, niet alleen de zorg: OZO verbindzorg. Dit systeem is met name voor mensen met multiproblematiek handig, want hierin komen zorgverleners, patiënten, hun sociale netwerk, de gemeente, onderwijs en (jeugd)zorg bij elkaar.

Bekijk dit filmpje over hoe OZOverbindzorg werkt:

 

Als je alleen wilt beeldbellen, zonder andere functionaliteiten, hebben we op de pagina ‘Beeldbellen in de zorg’ suggesties gezet voor direct inzetbare mogelijkheden. 

Voor huisartspraktijken verwijzen we graag ook naar de pagina ‘Online ondersteuning voor huisartsen

Hulp bij het maken van een keuze 

Kun je geen wegwijs worden uit alle opties voor communicatieplatforms en ondersteuningssystemen? Het NHG heeft een handige keuzetabel gemaakt met verschillende criteria. In de kolommen erachter vind je de aanvullende functies en of er kosten aan zijn verbonden. Op de site van de LHV vind je advies en nuttige links.

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn vele aanbieders van communicatieplatforms en ondersteuningssystemen. We noemen hier een aantal voorbeelden van communicatieplatforms, maar dit is geen volledige lijst:

O.a. met e-consult

O.a. met sociale netwerk van patiënten

O.a. rondom een patiënt met andere zorgverleners

O.a. koppeling met behandelprogramma’s

O.a. verbinding met het sociale domein 

Gerelateerde oplossingen

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch
Foto van oudere man op Familienet app smartphone

Sociaal platform voor het verpleeghuis

Activiteiten delen en afspraken maken
Mantelzorg
Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
vrouw bekijkt online medisch dossier

Online je medische dossier inzien

Patiëntenportalen
Communicatie medisch
Een vrouw chat op haar telefoon met de digitale doktersassistente

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch
Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging
Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tablet

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens
Communicatie medisch