Overslaan en naar de inhoud gaan

Online zorg en verbinding

Zorgverlener, instelling en patiënt online in contact

Verpleegster zit bij patient thuis

Foto: Jacob Lund

Als oudere of hulpbehoevenden reis je misschien lastig heen en weer tussen huisarts, ziekenhuis en andere instellingen. Die ook nog eens allemaal op hun eigen manier informatie met je delen. Deze zorg verbinden, dat kan duidelijker en gemakkelijker. Er zijn online platformen die alle partijen samenbrengen, met jou – de patiënt – in het midden.

Voor wie is online zorg communicatie?

De platforms zijn bedoeld voor ouderen, hulpbehoevenden en kwetsbaren die graag zelf meer invloed op hun verzorging willen hebben. 

Hoe werkt het online bespreken van zorg?

Als bijvoorbeeld de huisarts en de thuiszorg elk met een ander systeem werken, kan de communicatie mogelijk stroef lopen. Er zijn beveiligde online omgevingen die patiënt, familie, mantelzorgers en zorgverleners online aan elkaar koppelen. Zij kunnen allemaal bij de nodige zorginformatie van de patiënt en houden elkaar op de hoogte van de status van iemands zorg. Binnen die omgeving kan iedereen gerichte vragen stellen en antwoord geven. Ook deel je er foto’s en adviezen. De omgevingen kunnen aan verschillende huisartsinformatiesystemen (HIS) worden gekoppeld.

Bij OZOverbindzorg nodigt de patiënt zelf de verschillende partijen uit in zijn netwerk. Mensen van alle leeftijden kunnen het platform gebruiken. De VIP app van Topicus is een app vergelijkbaar met Whatsapp, waarbij zorgprofessionals, mantelzorgers en patiënten samen online over de zorg rondom de patiënt communiceren. Via de app kunnen patiënten ook meetwaarden bijhouden en delen met zorgverleners.

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor de professional

OZOverbindzorg: Zorgprofessionals die willen deelnemen kunnen contact opnemen met de organisatie. Op de website is meer informatie te vinden.

VIP app: Huisartsen nemen doorgaans het initiatief tot het starten met de VIP app. Medewerkers van huisartsenpraktijken activeren de app voor patiënten en mantelzorgers vanuit het VIPLive patiëntoverzicht of via hun eigen app. Voordat zij dit doen, kunnen zij de patiënt- en mantelzorgerfolder verwijzen naar www.ikbenvip.nl, waarop ondermeer instructies staan voor het thuis installeren van de app. Zorgverleners zonder VIPLive account (die niet bij een huisartsenpraktijk werken) kunnen uitgenodigd worden om vrijblijvend een account aan te vragen. Meer informatie vind je op de website van Calculus.

Gerelateerde oplossingen

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch
Foto van oudere man op Familienet app smartphone

Sociaal platform voor het verpleeghuis

Activiteiten delen en afspraken maken
Mantelzorg
Vrouw staat met mobiele telefoon

Contact tussen arts en patiënten via een app

Patiënten ook buiten de praktijk helpen
Communicatie medisch
vrouw bekijkt online medisch dossier

Online je medische dossier inzien

Patiëntenportalen
Communicatie medisch