Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontspannen met een VR-bril

Vanaf de bank naar het bos of strand

oudere man gebrukt VR-bril oculus rift

VR-bril Oculus Rift. Beeld: Tonny Presser

jongen met vr-bril op in zwembad

VR-bril. Beeld: Tonny Presser

Soms is het moeilijk om er zelf even op uit te gaan. Zeker als je te maken krijgt met beperkingen, chronische pijn of dementie. Dan kan een VR-bril leuk zijn. Als je deze bril op doet, lijkt het net alsof je door het bos loopt, een museum bezoekt of in je oude woonwijk bent. Je kunt zelfs op vakantie naar het strand. Een fijne manier om te ontspannen en even aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Voor wie is het?

Voor mensen met lichamelijke beperkingen, chronische pijn of (beginnende) dementie. Of mensen die moeite hebben met ontspannen, wegens chronische stress, een hoge werkdruk of psychische klachten.

Hoe werkt het?

Een Virtual Reality (VR) bril is eigenlijk een kleine kijkdoos met een bewegend beeldscherm erin. Met een VR-bril kun je speciale films zien die in 360 graden (helemaal rondom) zijn opgenomen. Dat betekent dat het beeld in de bril verandert als je met je hoofd beweegt. Ook hoor je geluid dat bij de omgeving van de film past. Zo lijkt het net alsof je écht ergens anders bent.

Met een VR-bril kun je virtueel naar het bos gaan, een strandwandeling of ballonvaart maken, genieten van een winterlandschap of juist van het strand. Dit kan heel rustgevend zijn voor mensen met beginnende dementie. Zij kunnen vaak onrustig of verward zijn en slapen slecht. Ook voor mensen met chronische pijn of angstklachten is een 'uitstapje' met de VR-bril een welkome afleiding. Zo hoef je even niet aan je zorgen te denken. Je kunt met een VR-bril zelfs zwemmen met dolfijnen! Zeker als je met een waterdichte VR-bril een echt zwembad in gaat, is dit een heel realistische en ontspannende ervaring.

Er zijn speciale brillen die gemaakt zijn voor het bekijken van VR-ervaringen. Maar je kunt VR-films ook gewoon bekijken met een smartphone. Je hebt dan wel een kunststof of kartonnen houder nodig waar je de smartphone in zet, zodat je deze als een bril voor je ogen kunt houden.

Een voorbeeld van een VR bril met ontspannende ervaringen is de VRelax. Deze is gericht op mensen in ziekenhuizen, de GGZ en het bedrijfsleven. De levensechte beelden en geluiden van verschillende natuuromgevingen helpen om even echt te ontspannen. Het is een snelle en effectieve manier om stress, angst en pijn te verlichten. 

Voor organisaties en instellingen zijn er ook systemen als EldersVR, waarbij meerdere mensen met een VR-bril naar hetzelfde filmpje kunnen kijken. Zo kun je er toch 'samen' op naar bijzondere plekken. Door de ervaring te delen ontstaan leuke gesprekken tussen cliënten, familie en zorgprofessionals. Ook is er het platform van ZorgPlezier, waarbij je met een VR-bril bijeenkomsten kunt bijwonen zoals een presentatie of een discofeest, maar ook kunt samenkomen bij bijvoorbeeld een kampvuur. Het samen beleven van VR-ervaringen zorgt voor nieuwe gespreksstof en kan helpen om herinneringen op te halen, waardoor mensen positief geprikkeld worden.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Op de website www.vr-bril.info vind je informatie over alle soorten VR-brillen, van kartonnen houders voor je smartphone tot meer uitgebreide modellen.

De organisatie EldersVR biedt systemen aan waarbij meerdere mensen tegelijkertijd een VR-beleving kunnen hebben. Met het platform ZorgPlezier kunnen mensen virtueel samenkomen in verschillende settings.

Films en ervaringen voor de VR-bril vind je via:

  • Er staat een hele verzameling gratis films op YouTube (gebruik de YouTube app op je smartphone).
  • Met Google Cardboard (iOS en Android) heb je een bibliotheek aan VR-ervaringen.

Vergoeding

De VR-brillen worden niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Voor de professional

Je kunt VR-brillen inzetten om cliënten te laten ontspannen of juist te activeren.  Naast de VR-films in de natuur kun je allerlei andere ervaringen hebben met VR. Bijvoorbeeld een luchtballonvaart, een kijkje onder water, een bezoek aan het Louvre of het beklimmen van de Mount Everest. Ook kunnen ouderen met de zorgoplossing VR-iendje 'op bezoek' bij familie die misschien wat verder weg woont.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de VR-bril? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Hoe voelt een persoon met dementie zich?

Dementie ervaren met dementiebril en game
Educatie & Informatie
Vrouw zit met een kartonnen VR-bril op een stoel en klemt de armleuningen vast.

VR-bril van ZeroPhobia

Met VR van je angststoornis afkomen

Virtual reality exposure therapie
Behandeling & Verzorging