Overslaan en naar de inhoud gaan

Oogdruppels toedienen met de druppelbril

Hulpmiddelen voor oogdruppels

Een oude man druppelt vloeistof in zijn oog via de druppelbril.

De druppelbril. Foto: Druppelzorg B.V.

Moet je oogdruppels gebruiken maar vind je het lastig om ze zelf toe te dienen? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen, zoals de druppelbril. Handig bij bijvoorbeeld trillende handen, of als je niet genoeg kracht of grip hebt, waardoor je onvoldoende in de fles kunt knijpen. Met een hulpmiddel kun je het misschien wel zelf en ben je minder afhankelijk van de thuiszorg.

Voor wie is de druppelbril?

Voor mensen die moeite hebben om zelf hun oogdruppels toe te dienen.

Hoe werken de oogdruppel hulpmiddelen?

De druppelbril is een hulpmiddel dat je helpt om het flesje met vloeistof goed te richten en stabiel boven je oog te houden. De bril is geschikt voor de meeste flesjes en pompjes, behalve Minims pipetten. Er zitten in het glas van de bril namelijk verschillende gaten. De glazen zijn niet op sterkte. Om oogdruppels toe te dienen, duw je het flesje met vloeistof in het best passende gat tot het vastzit. Zet daarna de bril op en buig je hoofd achterover, zodat het flesje verticaal boven je oog zit. Hou je oog open met de ene hand en knijp met je andere hand in het flesje. Daarna kun je de bril makkelijk schoonspoelen.

Bekijk in onderstaande video hoe de druppelbril werkt:

De Autodrop is een voorbeeld van een hulpstuk dat helpt je oog open te houden bij het doseren. Het is geschikt voor vrijwel alle plastic oogdruppelflesjes. Om het te gebruiken, plaats je het flesje met de spuitrichting naar beneden in de opening van het deksel. Trek je onderste ooglid naar beneden en plaats het hulpmiddel over je oog, tegen je wang aan. Hou je hoofd achterover en kijk door het gat naar het licht. Knijp in het flesje om de druppels te doseren. Als je klaar bent kun je het hulpmiddel schoonspoelen. NB. De Autodrop is niet geschikt voor mensen met bolle ogen of voor flesjes met een lange druppelaar.

Heb je weinig grip of onvoldoende kracht in je handen? De Autosqueeze is een hulpstuk waarbij je minder hard in het flesje hoeft te knijpen. Het is geschikt voor vrijwel alle gangbare flesjes. De opening van het hulpstuk schuif je over de bovenkant van je flesje heen. De plastic vleugels vouw je naar beneden zodat ze langs het flesje vallen. Hou het flesje boven je oog en knijp in de vleugels om de vloeistof te doseren. Zo hoef je minder kracht te zetten dan wanneer je in het flesje zelf knijpt. Je kunt de Autosqueeze ook samen met de Autodrop gebruiken.

Twijfel je over welk hulpstuk je het beste kunt gebruiken? Bij een apotheek kun je advies krijgen over welk hulpmiddel het meest geschikt voor je is.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • De druppelbril is te bestellen via de website van Druppelzorg. Daarnaast kun je de bril kopen bij verschillende apotheken en opticiens, zoals bij Iris Huys.
  • De Autodrop is online te koop bij verschillende thuiszorgwinkels en webshops, zoals bij Medipoint en Bol.com. Daarnaast is de Autodrop verkrijgbaar bij verschillende apotheken.
  • De Autosqueeze is online verkrijgbaar bij Bol.com en Stelcomfortshop.nl. Ook de Autosqueeze is verkrijgbaar bij verschillende apotheken.
  • Meer hulpmiddelen kun je vinden door bijvoorbeeld online te zoeken naar ‘oogdruppelhulp’ of ‘oogdruppelaar’.

Vergoeding

  • De druppelbril en andere oogdruppel hulpmiddelen worden niet vergoed.