Op pad met de slimme rollator

De Robotrollator

Robot Lea bij Sint MaartenskliniekLea Zorgrobot

Als een gewone rollator je niet helpt, bijvoorbeeld omdat je Parkinson hebt, is er een alternatief: de robotrollator. Deze is zwaar en biedt daardoor extra stabiliteit en ondersteuning. De slimme rollator  waarschuwt automatisch voor obstakels en voorwerpen, waardoor je minder snel valt. Ook helpt de slimme rollator om uit een bevriezing te komen. En je kunt er zelfs mee dansen!

Voor wie is de slimme rollator?

Voor mensen waarvoor een rollator niet meer voldoende steun en veiligheid biedt, in het bijzonder voor mensen met Parkinson.

Hoe werkt de slimme rollator?

Lea de rollatorrobot heeft camera’s en sensoren. Ook is de robot verzwaard dus extra stabiel. Door haar stabiliteit en gewicht helpt Lea je ook om uit de stoel te komen of vanuit bed op te staan. Lea houdt ook bij hoeveel je beweegt en geeft – als je dat wilt – extra oefeningen op als je te weinig beweegt volgens de doelen die je hebt ingesteld. 
 
Via het ingebouwde beeldscherm kun je op ieder moment contact maken met een hulpverlener of met je mantelzorger. En zij ook met jou. Bijvoorbeeld om je te herinneren aan je medicijnen of zomaar voor een gezellig praatje. 

De slimme rollator Lea stimuleert je om meer te bewegen. Dat doet ze door 'beweegdoelen' (= hoeveel je wilt of moet bewegen) en oefeningen aan te bieden. Je zorgverlener of mantelzorger kan deze doelen en oefeningen ook op afstand instellen en in de agenda van Lea zetten. Daarnaast helpt  robotrollator Lea patiënten met Parkinson, omdat als de patiënt een zogenaamde 'freeze' ervaart, dan activeert Lea (doordat ze een ingebouwde metronoom heeft).

In het kort:

  • Lea helpt je veilig en zelfstandig lopen
  • Lea stimuleert je tot meer bewegen  
  • Lea herinnert je aan afspraken en medicijnen
  • Lea ondersteunt je in het onderhouden van sociaal contact

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Lea rollatorrobot is in elk geval bij de Nettieshop te huur en Robotcaresystems te koop.

Vergoeding

De rollatorrobot Lea wordt niet door de verzekering vergoed. Maar vergoeding is misschien mogelijk op individuele indicatie van een zorgverlener als deze Lea voorschrijft en kan bewijzen dat de zorg daardoor vermindert. Het is dan ter beoordeling aan de verzekeraar.