Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje slaapbril tegen blauw licht

Beter slapen na je nachtdienst

Een meneer zit op de bank achter een laptop. Hij draagt een oranje slaapbril.

Oranje slaapbril. Foto: Somnoblue.nl

Draai je regelmatig nachtdiensten en kun je daarna de slaap niet vatten? Na een nachtdienst is het belangrijk dat je goed uitrust. Maar wanneer je ’s ochtends uit je dienst komt, is het vaak alweer licht buiten. Het daglicht activeert je hersenen en hierdoor blijf je langer wakker. Een slaapbril kan je helpen makkelijker in slaap te komen.

Voor wie is de oranje slaapbril?

Voor professionals die regelmatig in een nachtdiensten werken. Bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen of mensen die in de bediening werken.

Hoe werkt deze slaapbril?

Daglicht en kunstlicht bevatten blauw licht en dit verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in je lichaam. Een slaapbril met oranje of rode glazen voorkomt dit. Deze glazen filteren het blauwe licht van de dag. Je hersenen krijgen zo een seintje dat het tijd is om te gaan slapen, ook als het buiten licht is. Een uur voordat je gaat slapen zet je de bril op. De oranje bril zorgt ervoor dat je sneller in een diepe slaap valt en langer doorslaapt. Zo kom je beter tot rust, wat ook je concentratie verbetert wanneer je wakker bent. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je gezondheid verbetert.

Zie de onderstaande video over ervaringen met de slaapbril:

 

De bril is een hulpmiddel om je slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen de volgende tips je ook helpen:

  • Eet geen zware en calorierijke maaltijden vlak voordat je gaat slapen;
  • Zorg voor een rustige, donkere en koele slaapkamer;
  • Laat cafeïne en alcohol zoveel mogelijk staan;
  • Beperk het gebruik van je mobiele telefoon en leg hem weg voordat je naar bed gaat. Zet het blauwfilter van je mobiele telefoon, tablet en laptop aan als je deze wel wil gebruiken.

Vind je het juist moeilijk om tijdens je nachtdienst wakker te blijven? Dan kan een lichttherapiebril je helpen.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders die een oranje slaapbril verkopen. Voorbeelden zijn de SLP slaapbril, Somnoblue, en Blaublock. De brillen van Somnoblue en Blaublock zijn in verschillende modellen te verkrijgen. Propeaq is een slaapbril waarbij je de glazen kunt verwisselen zodat je hem ook kunt gebruiken als lichtbril.

Daarnaast kun je ook online zoeken naar andere slaapbrillen.

Vergoeding

In sommige gevallen wordt de slaapbril vergoed in een aanvullende verzekering. Zo vergoedt het Zilveren Kruis de brillen bij hun aanvullende collectiviteitsverzekeringen in bepaalde sectoren zoals de zorg. Check de voorwaarden van je eigen (collectiviteits)verzekering.