Overal waarschuwing bij brand

Slimme rookmelder

Rookmelder

Foto: GeneratieThuis

Als je in de slaapkamer bent, hoor je dan wanneer de rookmelder afgaat in de keuken? Om jezelf veiliger te voelen zijn er slimme koppelbare rookmelders ontwikkeld. Deze geven bij brand een signaal af aan de andere rookmelders in huis. Deze gaan dan ook piepen. Ook kunnen de slimme rookmelders automatisch de buren waarschuwen bij brand. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld wat minder mobiel bent.

Voor wie?

Voor iedereen die zich veilig willen voelen voor brand en op tijd gewaarschuwd willen worden. Of als je gewaarschuwd wil worden als er brand uitbreekt bij iemand waar je voor zorgt.

Hoe werkt het?

Je koppelt de rookmelders aan elkaar en ze geven bij brand automatisch een seintje af aan de andere rookmelders in huis. Ook zijn er slimme rookmelders die een melding geven op je smartphone als ze afgaan. Zo weet je ook als je in een andere kamer bent of onderweg wanneer een van de rookmelders afgaat. De melding kan ook naar de smartphone van bijvoorbeeld de buren of een mantelzorger gestuurd worden. Dat is fijn als je zelf wat minder mobiel bent.

Bij rookmelders is het belangrijk dat er tenminste een op elke verdieping aanwezig is, ook bij koppelbare en slimme rookmelders. De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan. Je installeert koppelbare en slimme rookmelders net zo gemakkelijk aan het plafond als een 'ouderwetse' rookmelder.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Koppelbare en slimme rookmelders zijn verkrijgbaar bij de verschillende doe-het-zelfwinkels. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken naar koppelbare rookmelders of naar slimme rookmelders met een app.

Vergoeding

Voor zover bekend, worden rookmelders niet vergoed.