Overslaan en naar de inhoud gaan

Platform voor jongvolwassenen met kanker

Community voor AYA’s

Groepsportret van 3 jongvolwassenen met kanker en 3 zorgverlenersTwee jonge vrouwen kijken samen op een smartphone

Foto: AYA Platform

Als je jong bent of jongvolwassen en je hoort dat je kanker hebt, staat je leven op zijn kop. Je gewone leven met vrienden, sport, relaties, uitgaan en school, studie of werk is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Maar je staat hier niet alleen in. Het Nationaal AYA Jong en Kanker platform is een landelijk zorgnetwerk speciaal voor AYA’s (adolescenten en ‘young adults’: jongvolwassenen). Het is opgericht om de kwaliteit van leven en het overleven van jongvolwassenen met kanker te verbeteren, vanaf het moment van diagnose. Het is een platform dat alle kennis over kanker op AYA-leeftijd bij elkaar brengt. Ook is er een beveiligde online omgeving waarin AYA’s met elkaar kunnen praten en ervaringen kunnen uitwisselen. 

Voor wie?

Voor adolescenten en jongvolwassenen (mensen van 18-35 jaar) die kanker hebben. 

Hoe werkt het?

Op de website van het AYA-zorgnetwerk vind je veel informatie, onder andere over hoe te leven met kanker en over welke ziekenhuizen AYA-zorg bieden. De informatie is onderverdeeld in thema’s als uiterlijk, eten & drinken, opleidingen, dood en spiritualiteit. Ook kun je lid worden van veilige online-community’s om ervaringen te delen of gewoon even met iemand te praten. Lees over ziekenhuizen in Nederland met speciale AYA-polizorgteams, die gespecialiseerde AYA-zorg bieden in samenwerking met de behandelaar. 
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Kijk op de site van het AYA-zorgnetwerk. Hier kun je ook lid worden van de community’s. Op de website vind je tips en tools om je te helpen om te gaan met kanker.

Voor de professional

Het AYA-zorgnetwerk biedt een toolkit voor zorgprofessionals om in te zetten bij AYA-zorg. De toolkit is ook bedoeld om deskundigheid over kanker op de AYA-leeftijd te bevorderen.