Overslaan en naar de inhoud gaan

Pollenkaart en pollen apps

Welke pollen zijn nu in de lucht

Pollen in de lucht van een boomHomepage Pollennieuws.nl die laat zien welke pollen nu in de lucht zijnscreenshot van Pollennieuws hooikoorts app met pollenkaart

Foto: Darleen2902 (Flickr)

Op een pollenkaart zie je hoeveel en welke pollen in de lucht zijn. Bijvoorbeeld als je hooikoorts hebt. Ineens dikke ogen, een snotterende neus, het jeukt en het prikt… Met een pollenkaart als app weet je altijd welke pollen nu in de lucht zijn. Dan kun je er je medicatie, je planning en de keuze van je activiteiten erop afstemmen. Zo heb je niet onnodig last van je hooikoorts.

Voor wie zijn de pollenkaart en pollen apps?

Iedereen die last heeft van hooikoorts en meer inzicht wil in de hoeveelheid en soort pollen in de lucht.

Hoe werken de pollenkaart en pollen apps?

Er zijn verschillende websites die je kunnen laten zien hoeveel pollen er in de lucht zijn op een pollenkaart. Zo kun je op de website van Pollennieuws informatie vinden over pollen, pollenplanten en hooikoorts. Je kan er tips vinden hoe je zo min mogelijk klachten kunt krijgen.

Er is een pollenkalender: wanneer worden welke pollen in de lucht verwacht? Er is een pollenkaart van Nederland met in kleuren aangegeven waar vandaag veel pollen worden verwacht. En er is een 5-daags pollen/hooikoorts-verwachting zodat je je kunt voorbereiden.

Daarnaast zijn er apps waarin je een persoonlijk hooikoortsdagboek bij kunt houden om inzicht te krijgen in je hooikoorts. Zo kom je erachter welke klachten je bij welke pollen krijgt. De apps hebben vaak ook een pollenkaart, zo kun je waar je ook bent checken welke pollen in de lucht zijn. Het is altijd slim om het gebruik van een hooikoortsdagboek met je huisarts of allergoloog te overleggen. Dit is belangrijk voor het stellen van een goede diagnose en het bepalen van medicatie.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Op de website Pollennieuws.nl en Hooikoortsradar.nl zie je elke dag op de pollenkaart welke pollen er in de lucht zijn. Daarnaast is er een Pollennieuws-app. Deze is te downloaden voor Android (gratis) en iOS (betaald). Er is ook een pollen en hooikoorts app met het hooikoortsweerbericht van A. Vogel, te downloaden voor Android (gratis) en iOS (gratis).

Ook op Buienradar vind je dagelijks informatie over welke pollen in de lucht zweven in jouw omgeving.

Vergoeding

De Pollennieuws-app wordt niet vergoed door verzekeraars.

Voor professionals

Als huisarts of allergoloog kun je bij hooikoortspatienten verwijzen naar het pollennieuws platform en de apps, om de klachten te minimaliseren. Het bijhouden van een klachtenlogboekje heeft toegevoegde waarde bij het stellen van de diagnose.