Precies weten hoeveel je beweegt

Stappentellers

Stappenteller aan pols

Lopen is erg gezond. De richtlijn is om zo’n 10.000 stappen per dag te zetten. Een flink aantal dat de meesten van ons niet halen. Een stappenteller is dan een goed hulpmiddel, omdat die je precies laat zien hoeveel stappen je per dag zet. Elke stap wordt geteld en dat motiveert om bijvoorbeeld eens de trap te kiezen in plaats van de lift, of om in de avond nog even een wandeling door de buurt te maken.

Voor wie?

Stappentellers zijn voor iedereen handig, maar vooral voor mensen die meer willen of moeten bewegen. Ze geven je een helder inzicht in je persoonlijke loopgedrag.

Hoe werkt het?

Er bestaan veel soorten stappentellers. Je hebt onder meer polshorloges, smartphone-apps en simpele apparaten die je aan je broek kunt vastmaken. De simpele stappentellers en polshorloges hebben een sensor die been- of polsbewegingen vastleggen. Bij elke zwaai van de arm of het been wordt er een stap bijgeteld. Smartphone-apps gebruiken een bewegingsdetector in de telefoon die al je bewegingen bijhoudt en zelf ‘voelt’ welke beweging een stap is. Er is wel een groot verschil in kwaliteit en ze meten niet allemaal altijd even nauwkeurig. Hou daar altijd rekening mee.

Copyright fotografie: Therealnani

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stappenteller’ of 'pedometer' in te voeren. Hier zijn diverse aanbieders te vinden als je er een op je telefoon wilt. Voor een fysieke stappenteller kun je terecht bij sportwinkels en elektronicazaken. Er zijn grote verschillen in de prijzen. De goedkoopste tellers kosten niet meer dan €5, de duurdere kunnen vele honderden euro’s kosten.

Vergoeding

Stappentellers worden niet door de verzekering vergoed.