Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychose simulator in VR

Ervaar de verwarring van een psychose

Angstige vrouw met twee geest beelden die uit haar lijken te komen

Beeld: iStock

Man met VR bril probeert met handen te voelen wat hij ziet

Beeld: iStock

Hallucinaties vervormingen psychose

Labyrinth Psychotica

Hoe is het om een psychose te hebben? Dat is heel lastig uit te leggen. Daarom heeft Labyrinth Psychotica een toepassing ontwikkeld die je laat beleven hoe een psychose voelt. Met een virtual reality-bril beleef je binnen een kwartier tijd 33 psychotische fenomenen. Door zelf mee te maken hoe een psychose voelt, leer je beter te begrijpen wat mensen die een echte psychose krijgen doormaken. 

Voor wie is de psychose simulator?

De psychose simulator is waardevol voor iedereen die met psychose te maken heeft: familie en vrienden van mensen met psychose, professionals in de zorg, verplegers, artsen, psychologen, psychiaters, maatschappelijke werkers, studenten, politieagenten, personeel van TBS-klinieken en juristen.

Hoe werkt de VR psychose simulator?

Met een VR-bril kruip je in de geest van een meisje genaamd Jamie. Jamie heeft last van psychoses. De deelnemer hoort wat Jamie hoort en ziet wat Jamie ziet, en wordt, omdat hij of zij Jamies opdrachten moet uitvoeren, uiteindelijk zelf Jamie… Tijdens de ervaring is een gids aanwezig die je veilig door de ervaring leidt, maar die tegelijk ook de - niet altijd begripvolle - maatschappij representeert. De gids zal je blijven uitdagen om contact te houden met de ‘echte’ wereld, bijvoorbeeld door praatjes te maken en je te vragen een glas water in te schenken. Je moet dus blijven functioneren, terwijl je tegelijk tot wel 33 psychotische fenomenen ervaart.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

De psychosesimulator wordt door Labyrinth Psychotica aangeboden in de vorm van workshops op locatie of in publieke setting op conferenties, symposia en andere evenementen. 
Meer informatie en de agenda vind je op de website

Vergoeding

De psychosesimulator wordt niet vergoed.

Voor de professional

Labyrinth Psychotica geeft zowel workshops als lezingen rond het thema psychose. Voor meer informatie kun je contact opnemen per e-mail. In dit artikel (engelstalig) lees je meer over de werking van de psychosesimulator.