Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuma apps

Grip op je reuma met behulp van apps

man trekt elastische knie brace aan
screenshot van de Reuma App

Reuma App

Reuma kan je beperken in je leven, bijvoorbeeld omdat je minder goed kunt bewegen. Omdat reuma chronisch is, moet je ermee leren leven. Daarom is het belangrijk zo goed mogelijk te weten waar je aan toe bent en wat je kunt doen om pijn te verminderen. Daar zijn tegenwoordig allerlei apps voor. Daarmee hou je bijvoorbeeld een reuma-dagboek bij, of krijg je tips om pijn te bestrijden.

Voor wie zijn reuma apps?

Voor mensen met reuma, waaronder artrose, die meer inzicht willen krijgen in hun ziektebeeld of aan de slag willen gaan met meer bewegen.

Hoe werken reuma apps?

Er zijn diverse reuma apps om je gegevens bij te houden, zoals symptomen, pijnniveaus, vermoeidheid, voeding, medicatie, beweging en slaap. Dat is belangrijk voor jezelf en voor je zorgverlener, omdat je zo een goed beeld van je reuma krijgt. Ook ontdek je op die manier waar je gevoelig voor bent en of er bepaalde omstandigheden zijn die je reuma erger of minder erg maken. Andere reuma apps bieden oefeningen aan en geven tips en adviezen. Er zijn ook reuma apps die je een weeralert geven als de lucht erg vochtig is, waardoor je meer klachten zou kunnen krijgen. Zo weet je beter waar je aan toe bent en ga je meer voorbereid op pad.

Heb je artrose en wil je serieus aan de slag gaan om meer te bewegen? Dan is er de uitgebreide app join2move. Via de app kun je een beweegprogramma volgen van 12 weken, waarin je stapje voor stapje toewerkt naar een realistisch doel. Dat kan bijvoorbeeld zijn om vaker te gaan wandelen, zwemmen of fietsen. In de eerste week meet je met de app hoe lang je een van die activiteiten kunt volhouden. Je kiest een beweegdoel en wordt met de app begeleidt om dat op een verantwoorde manier te behalen. Drie keer per week doe je de activiteit en twee keer per week krijg je via spierversterkende oefeningen. Daarnaast biedt de app informatie over wat artrose is en hoe je ermee om kunt gaan.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende reuma-apps. Zoek zelf met het trefwoord 'reuma' een app in de App Store of Play Store. Of kijk naar het overzicht van reuma apps in de Digitale Zorggids. Een tweetal voorbeelden zijn:

De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed door de verzekering.

Meer oplossingen voor