Overslaan en naar de inhoud gaan

Revalidatie en fysiotherapie met VR bril

Spelenderwijs je klachten verminderen

Vrouw heeft VR-bril op en tilt haar handen in de luchtZorgprofessional begeleidt een vrouw die een VR-bril op heeftMan staat voor scherm met virtuele oefeningoefenapparaten van vast.rehab

Foto's: Bradley Hook (Pexels); InmotionVR; Kinect en Vast.rehab

Verplicht bewegen saai? Met virtuele therapie is het leuker om thuis aan de slag te gaan. In plaats van eentonige bewegingen doe je jouw fysiotherapie of revalidatie oefeningen met een VR-bril op, of voor een interactief scherm. De oefeningen worden zo leuker en je houdt ze beter vol. De opdrachten worden aangepast aan jouw niveau en je zorgverlener kan op afstand zien hoe het met je gaat.

Voor wie? 

Voor mensen die fysiotherapie krijgen of in een revalidatie proces zitten. Er is een specifiek VR programma voor mensen met hoofd-, nek- en schouderklachten. Dit werkt ook voor mensen die veel achter de computer zitten, met een slechte houding, die daardoor last krijgen van hoofdpijn, nekpijn of RSI.

Hoe werkt het?

Een voorbeeld van virtuele fysiotherapie is Corpus VR. Deze bestaat uit een VR-bril voor de gebruiker en een app op de tablet van de zorgverlener. Als zorgprofessional stel je van tevoren in een virtuele spelomgeving de oefeningen in voor jouw cliënt. Deze kun je dus speciaal op zijn of haar behoefte toespitsen. De gebruiker zet de bril op en krijgt de bewegingen te zien in een speelse, virtuele omgeving. Een optionele sensor om je vinger stuurt via huidgeleiding metingen door naar de tablet van de zorgprofessional, waarmee de mate van stress in beeld wordt gebracht. Via een gemakkelijk te bedienen dashboard zie je als therapeut op je tablet wat de cliënt ziet, houd je zijn of haar bewegingen in de gaten en zie je de resultaten die hij of zij boekt. 

Een ander voorbeeld is Vast.Rehab. Dit is een systeem met een beeldscherm dat je op verschillende oefenapparaten kunt aansluiten. Zo kan je het voor verschillende doeleinden inzetten, zoals een verbetering van balans, houding, beweging of kracht. Op basis van een nulmeting (Romberg test) en de behoeften van de cliënt stel je een oefenprogramma op. De oefeningen zijn gekoppeld aan games (virtuele werelden). Je kunt verschillende moeilijkheidsgraden kiezen zodat je de games kunt aanpassen aan de leeftijd of cognitieve niveau van de cliënt. Het systeem meet of de cliënt het goed doet en hij of zij krijgt meteen feedback. Je kunt de metingen opslaan of exporteren en er is een thuismodule waarmee de cliënt ook thuis aan de slag kan.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

De Corpus VR PRO en Corpus VR Personal zijn te koop via InmotionVR.

Meer informatie over Vast.Rehab vind je op de website van Fit4Vit.

Vergoeding

Fysiotherapie valt onder de aanvullende zorgverzekering. Als je fysiotherapeut gebruikmaakt van de Corpus VR, wordt de behandeling vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Voor de professional

Op InmotionVR lees je meer over hoe je Corpus VR in de praktijk gebruikt en vraag je een gratis demonstratie aan.

Gerelateerde oplossingen

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging