Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotstofzuiger

Zelf stofzuigen hoeft niet meer

Oudere vrouw op bank met voeten omhoog, robotstofzuiger is aan het werk

Robotstofzuiger. Beeld: GeneratieThuis

Zelf stofzuigen lukt vaak niet (meer) als je slecht ter been wordt, of een lichamelijke beperking hebt. Weet dan dat je tegenwoordig het werk door een robotstofzuiger kan laten doen. Je stelt zelf in wanneer de robotstofzuiger aan het werk gaat en je moet zelf af en toe de stofbak legen. Een robotstofzuiger komt ook in de hoeken van de kamer en onder de bank. Zo doet hij het schoonmaken voor je.

Voor wie is de robotstofzuiger?

Voor iedereen die niet (meer) zelf kan of wil stofzuigen. Voor ouderen of mensen met een beperking voor wie stofzuigen zwaar werk is. Maar de robotstofzuiger is ook handig voor wie langdurig ziek is, veel andere zorgtaken heeft of gewoon weinig tijd heeft.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

De robotstofzuiger heeft een eigen laadstation. Van hieruit start en eindigt hij zijn stofzuigbeurt. Hoe vaak hij stofzuigt, oftewel de frequentie, moet je handmatig instellen. Als hij opgeladen is, dan baant hij zich een weg door de (afgebakende) ruimte. Hij heeft sensors waardoor hij 'ziet' waar obstakels in de ruimte staan (bijvoorbeeld meubels, lampen, koffers, etc.). Met behulp van meerdere ronddraaiende borstels aan de zijkant en de onderkant zuigt hij het vuil op in de stofbak. Bij de meeste modellen kun je kiezen op wat voor manier de robotstofzuiger zich door de ruimte beweegt: bijvoorbeeld door baantjes te maken of juist in cirkels van buiten naar binnen of andersom. De stofzuiger geeft aan wanneer de stofbak geleegd moet worden. Hij gaat zelf terug naar zijn laadstation als hij opgeladen moet worden. Sommige robotstofzuigers kun je met een app op je smartphone bedienen. Zo kun je de stofzuiger bijvoorbeeld zijn dagelijkse ronde laten maken als jij ergens anders bent. 

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

De verschillende robotstofzuigers zijn verkrijgbaar bij elektronicawinkels. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken op robotstofzuiger.

Vergoeding

De robotstofzuiger wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.