Röntgenstraling zien met een app

Straling zien en vermijden

Twee handen houden een tablet vast waar de Stralingsapp op te zien is.

Foto: Louis Meulstee

Werk je in een ziekenhuis of zorginstelling en kom je regelmatig in ruimtes met röntgenstraling? Het is belangrijk dat je te hoge doses vermijdt. Maar dat is een uitdaging omdat je de straling niet kunt zien. Er is nu een app waarmee je wel kunt zien waar in de behandelruimte de meeste straling vrijkomt. Zo weet je op welke plekken je wel en niet moet staan. 

Voor wie?

Voor zorgverleners die regelmatig in aanraking komen met röntgenstraling, zoals artsen en verpleegkundigen.

Hoe werkt het?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft de ASz Stralingsapp. Deze laat met augmented reality (AR) zien waar er in een behandelruimte röntgenstraling aanwezig is, bijvoorbeeld in een cath-, angio- of operatiekamer. Als je de app op je smartphone opent, richt je de camera op het logo van het ziekenhuis. Op je scherm verschijnt dan een virtuele behandeltafel met een röntgenapparaat die straling afgeeft. Die straling zie je in de vorm van kleine deeltjes in de kleuren geel, oranje en rood op je scherm. Een rood deeltje betekent een hoge stralingsdosis, een geel deeltje staat voor een lage dosis. Zo kun je zien waar de meeste straling zich rondom een röntgenapparaat bevindt. Het is belangrijk dat je, wanneer je in een behandelruimte bent, uit het rode gebied blijft. In de app vind je ook tips over hoe je een hoge dosisinname kunt reduceren.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De ASz Stralingsapp is ontwikkeld door het Albert Schweitzer ziekenhuis en is gratis te downloaden voor iOS en Android. Je hebt het logo van het ziekenhuis nodig. Deze kun je hier gratis downloaden.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen met de Stralingsapp? Of wil je advies over het implementeren van een soortgelijke app in jullie zorginstelling? Neem contact op met de innovatie-afdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis door een mail te sturen.

Gerelateerde oplossingen

Robot helpt bij hoge werkdruk in het ziekenhuis

Bloedrobot helpt bij werkdruk in het ziekenhuis

Niet meer zelf met bloed naar het lab
Behandeling & Verzorging