Rustige nacht in het verpleeghuis

Slim matras

Het slimme matras.

Beeld: Harting-Bank

Wie nachtdiensten werkt in bijvoorbeeld een verpleeghuis, krijgt een melding als een cliënt uit bed is gestapt. Bij alle meldingen moet je kijken of de situatie veilig is. Soms onnodig, want vaak gaat een cliënt gewoon naar het toilet. Met een slim matras worden meldingen betrouwbaarder en zijn er minder onterechte meldingen. Dat is fijner werken. En je cliënten worden minder gestoord tijdens de nachtrust.

Voor wie?

Zorgprofessionals in verpleeghuizen.

Hoe werkt het?

Het slimme matras ligt onder het gewone matras van een cliënt. Met slimme sensoren in het matras registreert het bewegingen van de cliënt en of hij of zij in bed ligt. De sensoren zien of iemand uit bed stapt of valt. Het onthoudt ook het nachtritme van de cliënt. Gaat een cliënt drie keer per nacht uit bed om te plassen? Het slimme matras registreert dat. Ook wordt geregistreerd dat de cliënt weer terug in bed is. Als zorgverlener krijg je alle meldingen direct binnen op je smartphone of de computer. Op basis van de gegevens bepaal je zelf of de cliënt je nodig heeft.

Bekijk ook het filmpje over het matras met de slimme sensoren:

 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Hulpmiddelenbemiddelaar Harting-Bank biedt smart matrassen aan via hun website. Vraag dat na via je eigen zorgverzekeraar.

Voor de professional

Momenteel loopt er een pilot van aanbieder Harting-Bank en zorgorganisatie ZorgSpectrum.  Meer informatie over deze pilot vind je op de website van ZorgSpectrum. Zie ook het interview met ZorgSpectrum voor de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst.