Samen voor een ander zorgen

Apps waarmee je de zorg kunt verdelen

Man draait verlichting in lamp, twee dames zitten aan tafelscreenshot van ShareCare app

Goede onderlinge afspraken zijn belangrijk als je met meerdere mensen voor een familielid zorgt. Of als je samen met anderen mantelzorger bent. Er zijn apps die dat makkelijk maken. Denk dan eens aan een speciale agenda­-app waarmee je alle afspraken en benodigdheden voor je moeder kunt delen met je familieleden. Zo verdeel je samen gemakkelijk de taken.

Voor wie?

Voor mantelzorgers, oftewel de familie en naasten van mensen die zorg of hulp nodig hebben.

Hoe werkt het?

Met een app betrek je de omgeving op een laagdrempelige manier bij de dagelijkse zorg. Veel apps hebben een agenda waarin de afspraken staan en waarin je bezoekjes overzichtelijk kunt plannen. Ook kun je in de meeste apps foto’s en verhalen delen. Dat geeft iedereen een groter gevoel van betrokkenheid. En als de centrale mantelzorger een keer hulp nodig heeft, kan die daar in de app om vragen. Met bijvoorbeeld de app Miessagenda zie je via duidelijke iconen of het geregeld is of niet. De hele familie weet zo wie wat, waar en wanneer gaat doen. En wie vandaag een kopje koffie bij mama gaat drinken.

Daarnaast kun je gevoelige medische informatie met elkaar delen. Ook als je niet meer precies weet wat er nou vorige week bij de arts is gezegd, kun je deze informatie makkelijk in de app terugvinden.

Foto: Janus van den Eijnden

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

De app Fello is gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store of ga naar de website van Fello.

De app Myinlife is voor telefoons en tablets gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Als je achter je computer zit, dan ga je online naar de website van Myinlife (desktopversie).

De app Miessagenda is gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Meer informatie kun je vinden op de website van Miessagenda.

De app ShareCare is op je smartphone of tablet te downloaden in de App store of de Google Play Store, en op de computer in de Windows Store. De normale app is gratis, maar je kunt ook een betaald premium account aanmaken. In ruil daarvoor krijg je toegang tot allerlei extra functies. Kijk voor meer informatie op de website Zorgsite.

De Spiqle Agenda helpt mantelzorgers en mensen met dementie om samen overzicht te houden over belangrijke afspraken. Ook geheugensteuntjes kun je opnemen. Afspraken worden op een heldere en rustige manier weergegeven op een beeldscherm bij degene waar je voor zorgt.

Hallozorg is een website die alle informatie en ontwikkelingen over een persoon die zorg nodig heeft bij elkaar brengt. Bedoeld voor het afstemmen van de dagelijkse zorg met familie, kennissen en thuiszorg. Maar ook om op de hoogte van die persoon te blijven. De website is eenvoudig in gebruik.