Saturatie, longkracht en ademfrequentie meten

Zelf de gezondheid van je longen checken

Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvingerclose-up van saturatiemeter op vinger

Flickr(natfriedman), Pixabay

Heb je problemen met je ademhaling? Bijvoorbeeld omdat je een longziekte of corona hebt? Misschien krijg je dan niet genoeg zuurstof in je bloed (een lage saturatie), adem je moeilijk in en uit of doe je dit vaker dan normaal (hoge ademfrequentie). Deze factoren kun je zelf in de gaten houden, bijvoorbeeld met een saturatiemeter of piekstroommeter. Zo kun je je medicatie hierop afstemmen.

Voor wie zijn de saturatiemeter en piekstroommeter?

Bijvoorbeeld voor mensen met corona. Voor mensen met COPD, astma of een andere longaandoening. Sommige sporters en professionele bergwandelaars gebruiken ook een saturatiemeter om hun zuurstofpercentage in de gaten te houden.

Hoe kun je bijvoorbeeld saturatie meten?

Saturatiemeter

Een saturatiemeter meet hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Vaak is dit een compacte en draadloze soort knijper die je op een vinger doet. Hierin zitten led-lampjes die meten hoeveel licht er door je vinger gaat. Zo berekent het apparaat hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Een normale waarde zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Piekstroommeter

Met een piekstroommeter test je de kracht van je longen bij uitademen. Ook test je de spierkracht van je middenrifspieren. Dit doe je door eerst diep in te ademen. Daarna blaas je hard uit in het apparaat. Het apparaat geeft een score aan. Hoe hoger je score, des te meer kracht je longen hebben. Bij een longziekte zoals astma is het belangrijk dat je de piekstroommeter regelmatig gebruikt. Zo meet je of je longen beter worden of achteruit gaan. Er zijn tegenwoordig slimme meters die je metingen digitaal bijhouden en opslaan. Een voorbeeld is de Smart Peak Meter, die je op je telefoon aansluit. Je plugt het apparaat in de ingang voor je koptelefoon. Als je erin blaast, zie je op je telefoon gelijk de score.

Ademfrequentie meten

Misschien wil je ook weten hoe vaak je adem haalt. Dat kun je doen door met pen en papier te turven hoe vaak je in één minuut inademt. Of je gebruikt een app. Bijvoorbeeld RRate of Ademhaling teller. Je tikt dan bij elke inademing op het scherm. De app meet hoe vaak je dit doet. Bedenk wel dat je bij het meten misschien vaker of minder vaak adem haalt. Je bent je namelijk ineens bewust van je eigen ademhaling. Doe de meting daarom een paar keer en neem het gemiddelde. Of vraag iemand anders om je ademhaling te meten op een moment dat jij het niet door hebt. Een normale ademfrequentie zit tussen de 15 tot 20 keer per minuut. Ben je ziek en adem je meer dan 24 keer per minuut? Dan is het goed om je huisarts te bellen.

Let op: Het zelf meten van je saturatie en ademfrequentie is geen vervanging van een bezoek aan de (huis)arts. Kijk op thuisarts.nl wanneer je naar de huisarts moet. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan altijd (bij vermoeden van corona telefonisch!) contact op met je huisarts.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Saturatiemeters:

  • Er bestaan verschillende typen meters. Ze worden onder andere aangeboden via Bol.comCoolblue, ViperMedical en Oxigo. Je kunt ook zoeken naar andere aanbieders via Google.
  • Sommige draagbare apparaten vertellen je ook hoeveel zuurstof in je bloed zit. Bijvoorbeeld die van Fitbit, Huawei of Honor. Let wel op: deze zijn vaak niet medisch getest.

Piekstroommeters:

Daarnaast zijn er ook apps voor normale meters. Hierbij hou je zelf je waarden bij, bijvoorbeeld door een foto van de meter te maken. Een voorbeeld is de Peak Flow Meter Reader, gratis te downloaden in de Play Store.

Ademfrequentie:

RRate is te downloaden voor Android en iOS. De Ademhaling teller is te downloaden voor Android. Apple heeft een Ademhaling app voor op de Apple Watch.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet de leverancier van dat hulpmiddel, apparaat of software ervoor zorgen dat het een CE-keurmerk heeft en aan de correcte regelgeving voldoet. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of en welke keurmerken ze hebben.

Gerelateerde oplossingen

vrouw doet zelf bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeter voor thuis
Monitoring & Controle
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis
Monitoring & Controle
vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Kind met astma voetbalt

Digitale ondersteuning voor kind met astma

Online zorg voor kinderen met astma
Monitoring & Controle
Jongen breekt sigaret door midden

Apps om te stoppen met roken

Digitale hulp voor het opgeven van sigaretten
Gezonder leven