Overslaan en naar de inhoud gaan

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten

vrouw ademt schone lucht inscreenshot van website Pollennieuws

Foto: Pollennieuws

Heb je last van astma, COPD, longaanvallen of een andere longziekte? Wil je daar graag meer informatie over of wil je het beter kunnen managen? Dan er zijn diverse apps om je te helpen. Zo kun je met een app een dagboek van je longaanvallen bijhouden, actieplannen opstellen en je medicijngebruik vastleggen. Andere apps geven je tips en adviezen.

Voor wie?

Voor mensen met verschillende longziekten en -aandoeningen.

Hoe werkt het?

De meeste apps zijn eenvoudig in gebruik. Bij advies-apps, zoals Adem en Eefje, krijg je simpele tips en oefeningen om beter te kunnen ademen. Bij zelfmanagement-apps voer je dagelijks persoonlijke gegevens in waardoor je een helder beeld van je gezondheid krijgt. Astmaatje is daar een voorbeeld van. Astmaatje is voor alle jongeren vanaf 12 jaar met astma. Via deze app kunnen zij tips & tricks over astma ontvangen, een logboek bijhouden van hun astmaklachten, een astma controle test (ACT) invullen zodat ze beter zicht krijgen op hun klachten en een actieplan inzien. Voor jongeren die Luchtbrug gebruiken: je kunt Astmaatje koppelen aan je Luchtbrug-account.

Er zijn ook apps waarmee jouw arts kan meekijken met metingen die je zelf thuis doet. Bijvoorbeeld cVitals van FocusCura, waarbij je zelf de longmeting doet en vervolgens kijkt de arts mee en waarschuwt tijdig voor een dreigende exacerbatie (verergering). Vraag er eens naar bij jouw zorgverlener.

Lees meer over longziekte-apps op de site van het longfonds. Daar kun je ook checken hoe gezond de lucht in jouw buurt is.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

In de App Store en de Play Store zijn verschillende apps te vinden. Zoek in de store met als trefwoord je aandoening en kijk welke mogelijkheden er zijn. De meeste apps zijn ze gratis, maar sommige kunnen een paar euro kosten. Voorbeelden van veel gebruikte apps voor Longziektes:

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed door de verzekering.

Gerelateerde oplossingen

Kind met astma voetbalt

Digitale ondersteuning voor kind met astma

Online zorg voor kinderen met astma
Monitoring & Controle