Overslaan en naar de inhoud gaan

Sensors in sandalen bij revalidatie

Meten van belasting op het been tijdens revalidatie

Vrouw krijgt van fysiotherapeut sandalen met sensors aan voor haar revalidatie

Foto: SensiStep

Bij revalidatie na bijvoorbeeld een fractuur, heupoperatie of knieprothese kan het moeilijk zijn om te bepalen of de patiënt voldoende op het been staat of loopt. Er zijn speciale sandalen met sensoren waarmee je precies kan zien hoeveel het been belast wordt. De gebruiker en zorgprofessional kunnen dit live zien en verbeteren. Dit soort sensortechnologie kan ook helpen bij orthopedie.

Voor wie zijn de sensors bij revalidatie bedoeld?

Voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die mensen helpen bij revalidatie na een orthopedische ingreep, na een fractuur van de onderste extremiteit, mensen met orthese of prothese, en bij chronische pijn, CRPS, of osteogenese imperfecta. Voor orthopeden om hen te helpen een orthopedische schoen bij een patiënt aan te meten.

Hoe werken de sensors bij revalidatie?

De SensiStep bestaat uit een paar sandalen met een sensor erin, een armband met een klein beeldscherm (de ‘Sensi’) en een tablet. Via de tablet stel je het doel van de oefening vast: hoeveel de patiënt het been moet belasten. De patiënt trekt de sandaal met sensor aan en doet de oefening (bijkomend voordeel: dit kan ook buiten de therapieruimte). Deze meet de belasting en geeft het door aan de Sensi om de pols van de patiënt. Met lichtjes geeft de Sensi aan of ze het been voldoende belasten of niet. Hij stuurt de meting ook door naar de tablet van de zorgprofessional. Daarop zie je in een grafiek de belasting op het been en kan je dus goed zien of de patiënt de oefeningen goed doet of niet.

Er zijn orthopeden die een soortgelijke sensortechnologie gebruiken bij het aanmeten van orthopedische schoenen. De speciale meetzool in de schoen meet precies op welke punten in de voet je de meeste druk zet als je loopt. De gemeten beelden worden direct doorgestuurd naar de orthopeed en deze kan ze met de patiënt bespreken.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Op de website van Sensistep kun je meer informatie vinden en je kunt er de koffer met de benodigdheden bestellen.

Voorbeelden van orthopeden die met de inlegzolen met sensoren werken zijn OIM Orthopeden en Oosterbaan Orthopedie. Vraag na bij je eigen orthopeed of hij/zij deze meetzolen gebruikt.
 

Gerelateerde oplossingen

Oudere vrouw wast groenten in de keuken.

Thuis actief revalideren na een gebroken heup

Hipper-platform bij heupfracturen
Monitoring & Controle
Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging
Man op loopfiets

Stijlvolle loopfiets voor volwassenen

Ondersteuning bij het lopen
Spel & Beweging
oudere man met heupairbag en zijn verzorger lopen op straat

Bescherm je heupen met een heupairbag

Voorkom een heupfractuur bij vallen
Preventie & Veiligheid