Overslaan en naar de inhoud gaan

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen

Persoon in bed gebruikt slaap app

Foto: Mo1229 (Flickr)

Slaap apps kunnen je helpen als je niet goed in slaap komt of als stress je wakker houdt. Of schrik je elke ochtend abrupt wakker van de wekker? Voel je je overdag onrustig en kun je je niet concentreren? Er zijn apps die je helpen ontspannen en bijdragen aan een betere nachtrust. Zo zijn er apps die je slaapcyclus analyseren, meditatie- en mindfullnessapps en apps die meten of je snurkt.

 

Voor wie zijn slaap apps?

Voor mensen met stress, mensen die beter willen slapen, meer willen ontspannen, of willen weten of en wanneer ze snurken.

Hoe werken slaap apps?

Enkele voorbeelden zijn Sleep Cycle en Sleep Time, die analyseren hoeveel je beweegt in je slaap. Hieruit kunnen de apps afleiden in welke slaapfase je zit. Zo bepalen ze het beste moment om je te wekken. Met Mirro kijk je naar je slaappatroon en hoe je dit kunt verbeteren. Omvana, Headspace en Buddhify bieden alle drie geleide meditaties van verschillende lengtes. Zo kun je meer leren over wat meditatie is, maar zelf ook lekker ontspannen.

Er zijn ook apps die analyseren of je snurkt of tandenknarst. Ze nemen het geluid op, je kunt het terugluisteren. Als je weet wanneer je wel of niet snurkt/tandenknarst kun je nagaan welke factoren dit mogelijk veroorzaken, bijvoorbeeld alcohol drinken of in een bepaalde positie slapen.

 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Om je slaapbewegingen bij te houden: Sleep Cycle is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). Sleep Time is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store).
  • Mirro heeft een module voor slaapproblemen, kijk op hun website.
  • In dit overzicht zijn een aantal handige slaapapps op een rijtje gezet.
  • Om je te helpen ontspannen: Relax Melodies is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). Omvana is gratis te downloaden voor Android (Play Store). Headspace is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). Buddhify is te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). De Mindfulness App is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store).

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘beter slapen’ in te voeren. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

  • Om te weten of en wanneer je snurkt: SnurkLab (SnoreLab) is gratis te downloaden voor iOs (App Store) en Android (Play Store). Voor snurken en/of tandenknarsen: Do I Grind or Snore is gratis te downloaden voor iOs (App Store) en Android (Play Store).

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed.

 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw ligt in bed en heeft de slaaprobot vast

Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust
Gezonder leven
vrouw met lichttherapiebril op

Beter slapen en meer energie door lichttherapie

Lichttherapiebril tegen depressie
Gezonder leven
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven
matrastopper

Comfortabel slapen en herstellen in bed

Medische matrastopper
Behandeling & Verzorging