Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim bed en slim matras in de zorg

Veilig slapen voor patiënt en cliënt

patient in slim bed in erasmus mc ziekenhuis

Slim bed Centrella

Oudere vrouw ligt in bed met slim matras en mannelijke verpleger verstelt de sensoren

Slim matras DeQpress Smart. Credits: Robert Bas, Harting-Bank

Het slimme matras met sensoren in donkere kamer

Slim matras DeQpress Smart. Credits: Robert Bas, Harting-Bank

Het Venice bed dat uit elkaar geschoven is, waardoor het matras de vorm heeft van een stoel

Venice verpleegbed. Credits: HomeCare Innovations

Ben je zorgprofessional en verzorg je cliënten die bedlegerig zijn? Hen regelmatig omdraaien of uit bed helpen neemt veel tijd in beslag en stoort hen bij hun rust. Ook kan het fysiek belastend voor je zijn. Een slim bed, matras of sensor kan je ontlasten. Bijvoorbeeld door te meten hoe lang iemand in bed ligt, te monitoren of iemand eruit valt of door iemand uit bed te helpen. 

Voor wie is een slim bed of een slim matras?

Zorginstellingen waar mensen voor korte of langere tijd verblijven, bijvoorbeeld verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Hoe werkt een slim bed of een slim matras?

Er zijn verschillende slimme bedden en matrassen met verschillende functies: 

Veilig en rustig doorslapen

Er is een slim bed, matras of losse sensor die meet of, hoe en hoe lang iemand in bed ligt. Dit helpt doorligwonden voorkomen en het is fijner voor je cliënt/patiënt, want deze wordt niet onnodig gestoord tijdens de nachtrust. Alle middelen werken op stroom. Plaats daarom het bed bij een stopcontact. Het slimme matras leg je onder het gewone matras. Sensoren in het slimme matras meten de bewegingen van de cliënt. Ook registreert het matras of de cliënt in bed ligt of eruit stapt of valt. Het matras onthoudt ook iemands nachtritme. Gaat iemand normaal drie keer per nacht uit bed om te plassen? Het slimme matras geeft een melding wanneer dit afwijkt. Hiervan krijg je als zorgverlener een melding op je smartphone of de computer. Op afstand monitor je of iemand rustig slaapt en niet uit bed valt. Zo bepaal je zelf of de cliënt je nodig heeft en hoef je de kamer niet in als dit niet nodig is.

Bekijk ook het filmpje over het matras met de slimme sensoren:

 

Het slimme bed heeft ook een ingebouwde weegschaal, en je zet het bed met één druk op de knop in de uitstapstand. De cliënt kan het bed dan veilig verlaten. Kleine, opgeblazen luchtzakjes voorkomen doorligwonden. Ook hebben slimme bedden vaak een lampje onder het bed, zodat je 's nachts ziet waar je je voeten neerzet. 

Er is ook een losse slimme sensor. Deze leg je tussen het normale matras en de bedbodem van de cliënt in.

Hulp bij het uit bed komen

Voor cliënten die moeilijk zelf vanuit een liggende positie op kunnen staan, is er het Venice verpleegbed. Met een afstandsbediening vorm je het matras om tot een stoel. Terwijl de cliënt in bed ligt. Zo komt het uiteinde van het bed vlakbij de vloer en stapt de cliënt er zo uit. Bekijk in deze video hoe het werkt. 

Omdraaien en verplaatsen zonder belasting

Een volwassene in bed regelmatig omdraaien is fysiek een zware belasting. Zowel voor jou als voor de cliënt. De Rotomove doet dit voor je. Het apparaat zet je naast het bed. Bevestig het laken onder de cliënt aan de zijkant aan de Rotomove. Draai aan de hendel van het apparaat en het laken onder de cliënt komt aan een kant langzaam omhoog. Nu kun je de cliënt omdraaien zonder dat je diegene hoeft op te tillen. Ook heb je nu maar drie extra mensen nodig in plaats van vijf. Bekijk in deze video hoe de Rotomove werkt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Het slimme matras heet DeQpress Smart en is o.a. verkrijgbaar via hulpmiddelenbemiddelaar Harting-Bank.
  • Een voorbeeld van een slim bed is het Centrella-bed van Hill Rom. Ga naar hun website voor meer informatie.
  • De slimme sensor heet Momo Bedsense en is van Momo Medical. Ga naar hun website voor meer informatie en om de sensor aan te schaffen.
  • Het Venice verpleegbed is van HomeCare Innovations en is verkrijgbaar via hun website
  • De Rotomove is van Tebulo Medical Systems. Op hun website kun je een demonstratie aanvragen. 

Voor de professional

Het slimme matras: momenteel loopt er een pilot van aanbieder Harting-Bank en zorgorganisatie ZorgSpectrum. Meer informatie over deze pilot vind je op de website van ZorgSpectrum. Zie ook het interview met ZorgSpectrum voor de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Heb je specifieke vragen hierover of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Deze organisatie maakt er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Het slimme bed: het Erasmus MC heeft sinds 2019 850 slimme bedden van Hill-Rom. Het ziekenhuis onderzoekt de komende vijftien jaar de prestaties van de slimme bedden. Ga voor meer informatie naar de website van Erasmus MC.

De slimme sensor: stichting TanteLouise test sinds 2020 de slimme sensor op verschillende locaties. Stuur een e-mail naar innovatie@tantelouise.nl wanneer je hier meer over wilt weten.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.