Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim bed met een slim matras

Veilig slapen voor patiënt en cliënt

patient in slim bed in erasmus mc ziekenhuisOudere vrouw ligt in bed met slim matras en mannelijke verpleger verstelt de sensorenHet slimme matras met sensoren in donkere kamer

Beeld: Robert Bas, Harting-Bank

Als zorgprofessional in een ziekenhuis of verpleeghuis wil je graag weten wanneer je patiënten of cliënten uit bed stappen. En of ze er ook weer in kruipen. Je wil voorkomen dat ze doorligwonden krijgen of uit bed vallen. Met een slim bed of een slim matras kan dat allemaal. Zo'n bed of matras is uitgerust met sensoren die allerlei informatie registreren, waarmee iemands veiligheid wordt vergroot.

Voor wie is een slim bed of een slim matras?

Zorginstellingen waar mensen voor korte of langere tijd verblijven, bijvoorbeeld verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Hoe werkt een slim bed of een slim matras?

Er zijn twee soorten slimme slaapmogelijkheden: een slim matras en een slim bed. Het slimme matras ligt onder het gewone matras van een cliënt. Met slimme sensoren in het matras registreert het bewegingen van de cliënt en of hij of zij in bed ligt. De sensoren zien of iemand uit bed stapt of valt. Het onthoudt ook het nachtritme van de cliënt. Gaat een cliënt drie keer per nacht uit bed om te plassen? Het slimme matras registreert dat. Ook wordt geregistreerd dat de cliënt weer terug in bed is. Als zorgverlener krijg je alle meldingen direct binnen op je smartphone of de computer. Op basis van de gegevens bepaal je zelf of de cliënt je nodig heeft.

Het slimme bed heeft, naast de mogelijkheden van een slim matras, ook een ingebouwde weegschaal en een uitstapfunctie. Met één druk op de knop kan het bed in de uitstapstand worden gezet, waardoor een patiënt het bed veilig kan verlaten. Wanneer een patiënt kans heeft op doorligwonden worden kleine luchtzakjes in het matras opgeblazen om deze wonden te voorkomen. Daarnaast zijn de slimme bedden voorzien van kleine handigheidjes, zoals een lampje onder het bed om 's nachts goed te kunnen zien waar je je voeten neerzet.Bekijk ook het filmpje over het matras met de slimme sensoren:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Het slimme matras heet DeQpress Smart en is bijvoorbeeld verkrijgbaar via hulpmiddelenbemiddelaar Harting-Bank.

Slimme bedden zijn bijvoorbeeld de Centrella-bedden van Hill Rom.

Voor de professional

Momenteel loopt er een pilot van aanbieder Harting-Bank en zorgorganisatie ZorgSpectrum.  Meer informatie over deze pilot vind je op de website van ZorgSpectrum. Zie ook het interview met ZorgSpectrum voor de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met het slimme matras? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.