Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim deurslot of slimme sleutelkluis

Een makkelijke en veilige voordeursleutel

Mobiele telefoon wordt bij voordeurslot gehouden

Slim deurslot. Beeld: Scott Lewis. 

Mobiele telefoon wordt bij een slim cilinderslot gehouden

Slim cilinderslot. Beeld: Team Niek Erents

Als je hulp aan huis nodig hebt, deel je de voordeursleutel vaak met een hoop mensen. Dat is niet altijd handig: sleutels kunnen kwijtraken of in verkeerde handen komen. Met een digitaal slim deurslot of slimme sleutelkluis bepaal je altijd zelf wie er toegang tot je huis heeft, en wanneer. Dat is fijn voor jezelf en handig voor zorgprofessionals: zij hoeven dan niet ergens de sleutel op te halen.

Voor wie zijn slimme deursloten en sleutelkluizen handig?

Voor mensen die zelfstandig thuis wonen en hulp aan huis krijgen. Voor mensen die slecht ter been zijn.

Hoe werken slimme deursloten?

Een slimme sleutelkluis wordt aan de buitenkant van het huis of naast de voordeur geplaatst. In de sleutelkluis wordt de voordeursleutel opgeborgen. De sleutelkluis kan geopend worden met een app op de smartphone.

Een slim deurslot werkt in principe net als dat van een moderne auto. Het slot wordt met een motortje geopend als het een signaal ontvangt van de digitale sleutel. Deze sleutel kan een app op een smartphone zijn, een afstandsbediening of een echte sleutel met ingebouwde elektronica. Er zijn ook slimme cilinderslotten die er van buiten hetzelfde uitzien als een gewoon cilinderslot, maar deze zijn met een app of gewone voordeursleutel te openen.

Bij slimme sloten die met een app werken, kun je zelf in de app bijhouden wie er wel of geen toestemming hebben om binnen te komen. Ook kun je voor de gebruikers tijden instellen, zodat ze bijvoorbeeld alleen overdag je woning binnen kunnen, of wanneer jij thuis bent. Zo houdt je zelf alle controle en kunnen er ook geen sleutels meer kwijtraken.

Het verschil: omdat het slimme deurslot aan de binnenkant van de deur zit, is deze buiten niet zichtbaar. Dat is de slimme sleutelkluis wel. Aan de andere kant is de slimme sleutelkluis gemakkelijker aan te brengen. 

Als de zorgorganisatie de slimme sleutelkluis of slimme deursloten gebruikt, kan de organisatie zien welke zorgmedewerker er wanneer de woning naar binnen is gegaan. 

Bekijk deze video over het gebruik van een digitaal deurslot:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Aanbieders van slimme sleutelkluizen zijn bijvoorbeeld Clavisio Smart en Phoniro.

Er zijn diverse aanbieders van digitale sloten. Als je online op ‘slimme sloten’ zoekt, vind je allerlei aanbieders. Zo is slimmedeursloten.nl een handige site, waarop verschillende merken te vinden zijn.

Informeer bij de thuiszorg of zij een slimme sleutelkluis of slim deurslot aanbieden. Deze worden vaak verhuurd in combinatie met personenalarmering.

Let er bij de aanschaf van een slim slot of het huren via een zorgorganisatie op dat deze voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De op deze pagina genoemde slimme sloten voldoen hieraan alsook de meeste slimme sloten die via een zorgorganisatie worden aangeboden.

Vergoeding

Slimme sloten of een slim sleutelkluisje worden niet vergoed.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met het slimme deurslot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

man houdt smartphone vast met beeld van camera van slimme deurbel

Slimme deurbel met camera

Zien wie er voor de deur staat
Preventie & Veiligheid
Deurbel met flitslamp in stopcontact

Deurbel voor doven en slechthorenden

Deurbel met flitslamp
Preventie & Veiligheid