Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Geheugensteun voor mensen met dementie of autisme

Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Spiqle Agenda

De BBrain family staat op een kastje in de woonkamer

BBrain

Met beginnende dementie of een cognitieve beperking kan dagstructuur een uitdaging zijn. Hoe laat komt de thuishulp? Moet ik nu eten? Als mantelzorger kun je niet altijd antwoord geven. Wat kan helpen is een slimme dagkalender of agenda in de woonkamer, waarop een overzicht van de activiteiten van vandaag verschijnt. Ingevoerd door de mantelzorger, op afstand, via zijn of haar smartphone.

Voor wie is de slimme kalenderklok?

Voor mensen met beginnende dementie, een verstandelijke beperking, autisme, een psychische aandoening of die om een andere reden moeite hebben met de structuur van een dag. Voor mantelzorgers of zorgprofessionals om hen te helpen bij de communicatie met degene voor wie ze zorgen.

Hoe kun je de dagstructuur hiermee verbeteren?

De Spiqle Agenda is een groot beeldscherm dat op een televisie lijkt. De internetaansluiting zit in het beeldscherm dus heb je niet apart nodig. Je pakt hem uit en met de code verbind je het beeldscherm met de bijbehorende app op je smartphone. Met die app kun je als mantelzorger (op afstand) bepalen wat er op het beeldscherm verschijnt.

DayClocks en BBrain Family hebben een beeldscherm ongeveer zo groot als een tablet. Deze toont een klok en daarnaast agenda-afspraken, berichten en foto's, die op soortgelijke wijze via een app bepaald worden door de mantelzorger. Je hebt ook de mogelijkheid om de afspraken te laten uitspreken.

Nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar wel voor pilots in zorginstellingen, is de Nedap Luna, een dagkalender die lijkt op een fotolijstje. Daarop verschijnen de activiteiten van vandaag op het juiste moment. Deze activiteiten worden ingevoerd door de zorgmedewerkers. Zo helpen ze de cliënt met de dagstructuur.

Bekijk hier een video over het gebruik van de Spiqle:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Deze digitale hulpmiddelen hebben verschillende benamingen: kalenderklok, dementieklok, dagschema dementie, digitale agenda dementie. Let hierop als je online op zoek gaat naar alternatieven.