Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker

man met medapp medicijnen herinnering app op smartphoneApp voor medicijnen herinnering met smart pill box

Als je vaak medicijnen gebruikt, kun je wel eens in de war raken. Welke moet je ook alweer innemen en wanneer? Er zijn handige medicijnen apps die je helpen het overzicht te bewaren. Bijvoorbeeld door als medicijnwekker te waarschuwen wanneer je een dosering moet nemen. Daarnaast kun je contact opnemen met je apotheek. Handig om herhaalrecepten aan te vragen.

Voor wie zijn de medicijnen apps?

Voor iedereen die medicijnen gebruikt en het overzicht wil bewaren. Ook voor mensen die regelmatig medicijnen bij een apotheek halen.

Hoe werken de medicijnen apps?

In samenwerking met apotheken

Met een medicijnen app van de apotheek heb je een handig overzicht van alle medicijnen die je gebruikt. Deze is gekoppeld aan de apotheek van jouw keuze. In de app staan bijsluiters en je kunt een herinnering instellen. De app vertelt dan wanneer je medicatie moet innemen, als een medicijnwekker. Vaak kun je herhaalrecepten aanvragen bij jouw apotheek en vragen stellen aan een medewerker. Kijk in de app of dit bij jouw apotheek kan.

Een voorbeeld is de Mijn Medicijnen-app. Je meldt jezelf eenmalig aan voor de app en kiest de apotheek in jouw buurt. Daarna heb je met een pincode altijd toegang tot je medicatiedossier. In MedApp kun je ook bijwerkingen melden. Beide apps werken voor alle apotheken.

De Service Apotheek-app SARA is handig als je naar een apotheek gaat die dit label voert. Bij deze app kun je ook een foto maken van een recept. De foto stuur je naar de apotheek.
Bekijk instructievideo’s over de app op de website van Service Apotheek

Er zijn ook apotheken die Mijn Geneesmiddel in Beeld gebruiken. Via de store locator op de website van Teva kun je opzoeken welke apotheek bij jou in de buurt hiervan gebruikmaakt. Mijn Geneesmiddel in Beeld geeft je een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt. Of misschien gebruikt jouw apotheek MijnGezondheid.net? Gebruik dan de app MedGemak. Via deze app maak je ook een afspraak met je huisarts. Voorwaarde is wel dat je huisarts dit patiëntportaal ook gebruikt.

Hulp met pillendoosje

De app Pill Buddy werkt samen met een pillendoosje. In de gekleurde vakken van dit doosje berg je jouw medicijnen op. In de app klik je aan welke medicijnen je gebruikt en waarvoor je een herinnering wilt ontvangen. In de kalender zie je wanneer je de dosering van een bepaalde kleur moet innemen. De app houdt je medicijnvoorraad bij en vertelt wanneer je moet bijbestellen. Je kan ook andere mensen toegang geven tot de app. Bijvoorbeeld je mantelzorger. Zo kan diegene het gebruik en de voorraden bewaken. 

Persoonlijke medicijnwekker 

In de app Medisafe kun je bijhouden welke medicijnen je gebruikt. Je voert in hoeveel je ervan nodig hebt en hoe vaak je ze moet innemen. De app herinnert je er dan aan wanneer het tijd is om je pillen in te nemen. Ook kun je een vriend of familielid uitnodigen via de app. Die krijgt een melding als je toch een keer je medicijnen vergeet. Daarnaast kun je in de app onder andere je bloeddruk en je glucoseniveau bijhouden en een gezondheidsrapport opstellen dat je vanuit de app makkelijk met je arts kunt delen via de mail.

Bekijk deze video over het gebruik van verschillende medicijnwekkers:

 

Bespreek het gebruik van deze apps altijd met je zorgverlener. Heb je meer hulp nodig bij het innemen van je medicijnen? Kijk dan of de slimme medicijndispenser iets voor jou is. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

MULTI-NL-00119

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Vergoeding

De medicijnen apps zijn gratis. De Smart Pill Box wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.
 

Gerelateerde oplossingen

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch
Vrouw staat met mobiele telefoon

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie en beperkingen
Preventie & Veiligheid