Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme pleister met sensoren

Vitale functies meten op afstand

Slimme pleister op iemands borst en een hand houdt telefoon met bijbehorende app vast

Slimme pleister van Sensium

Vrouw met slimme pleister op borst ligt in bed

Slimme pleister van Philips

Patiënten die thuis of in het ziekenhuis herstellen wil je  goed in de gaten houden. Bijvoorbeeld door hun hartslag, ademfrequentie en temperatuur te meten. Nu wordt dit vaak handmatig gedaan. Dat kost veel tijd en er is besmettingsgevaar. Maar het kan ook automatisch, met een slimme pleister. Deze meet continu hoe het met de patiënt gaat en stuurt de gegevens naar een centraal systeem.

Voor wie zijn slimme pleisters?

Voor patiënten die thuis of in het ziekenhuis continu gemonitord moeten worden. Omdat ze nog behandeld worden of moeten herstellen na een operatie. Slimme pleisters kunnen worden ingezet om de vitale functies van patiënten met corona op afstand te meten.

Hoe werkt een slimme pleister?

Een slimme pleister is een draadloos meetapparaat met sensoren dat je op de borst van een patiënt plakt. De sensoren in de pleister meten iemands hartslag, ademfrequentie en lichaamstemperatuur en sturen die informatie door naar een centraal systeem. Daar worden de metingen automatisch geanalyseerd. Als er afwijkende waarden worden gemeten, krijgt de zorgprofessional daar een melding van. De patiënt wordt dus continu gemonitord, waardoor een eventuele achteruitgang snel kan worden opgespoord. Doordat patiënten met de slimme pleister makkelijk op afstand in de gaten gehouden kunnen worden, kunnen ze soms eerder naar huis om te herstellen. Dat is fijn voor de patiënt en geeft ruimte voor het ziekenhuis.

Een bijkomend voordeel van de slimme pleister is dat zorgprofessionals minder vaak de kamer in hoeven om metingen met de hand te verrichten. Zo blijft er meer tijd over voor andere zorg en zijn er, in het geval van corona, minder beschermingsmiddelen nodig. Ook wordt de verspreiding van infecties (zoals corona) beperkt door op afstand te monitoren.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van slimme pleisters. Bijvoorbeeld:

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

patient in slim bed in erasmus mc ziekenhuis

Slim bed Centrella

Slim bed en slim matras in de zorg

Veilig slapen voor patiënt en cliënt
Monitoring & Controle
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

FocusCura

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Qardio

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

ECG apparaat voor thuis
Monitoring & Controle