Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme rookmelders

Overal in huis gewaarschuwd

Rookmelder

Foto: GeneratieThuis

Als je in de slaapkamer bent, hoor je dan wanneer de rookmelder afgaat in de keuken? Om jezelf veiliger te voelen zijn er slimme koppelbare rookmelders ontwikkeld. Deze geven bij brand een signaal af aan de andere rookmelders in huis. Deze gaan dan ook piepen. Ook kunnen de slimme rookmelders automatisch de buren waarschuwen bij brand. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld wat minder mobiel bent.

Voor wie zijn slimme rookmelders?

Voor iedereen die zich veilig willen voelen voor brand en op tijd gewaarschuwd willen worden. Of als je gewaarschuwd wil worden als er brand uitbreekt bij iemand waar je voor zorgt.

Hoe werken slimme rookmelders?

Je koppelt de rookmelders aan elkaar en ze geven bij brand automatisch een seintje af aan de andere rookmelders in huis. Ook zijn er slimme rookmelders die een melding geven op je smartphone als ze afgaan. Zo weet je ook als je in een andere kamer bent of onderweg wanneer een van de rookmelders afgaat. De melding kan ook naar de smartphone van bijvoorbeeld de buren of een mantelzorger gestuurd worden. Dat is fijn als je zelf wat minder mobiel bent.

Bij rookmelders is het belangrijk dat er tenminste een op elke verdieping aanwezig is, ook bij koppelbare en slimme rookmelders. De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan. Je installeert koppelbare en slimme rookmelders net zo gemakkelijk aan het plafond als een 'ouderwetse' rookmelder.

Een alternatief is een (slimme) hittemelder. Deze geeft alarm wanneer de temperatuur boven de 55°C komt. Hij reageert dus niet op rook, vocht of dampen. Deze melders zijn ideaal op plekken in huis waar de luchtvochtigheid hoger is, het stoffig is en eerder vies; bijvoorbeeld door het koken, veelvuldig roken (onvoldoende ventileren), douchen en slechte ventilatie. In de keuken geeft een rookmelder vaak onnodig veel vals alarm, een hittemelder kan dan een betere oplossing zijn. Net als bij de rookmelders, is de slimme variant koppelbaar (ook aan de andere rookmelders). 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Koppelbare en slimme rookmelders en hittemelders zijn verkrijgbaar bij de verschillende doe-het-zelfwinkels. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken naar koppelbare rookmelders of naar slimme rookmelders met een app of naar slimme hittemelder.

Vergoeding

Voor zover bekend, worden (slimme) rook/hittemelders niet vergoed.

Gerelateerde oplossingen

vlam in de pan kan worden voorkomen met kookbeveiliging

Brandveilig wonen bij dementie of beperking

Alarmerings- en blussystemen
Preventie & Veiligheid
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid
Een hand heeft een afstandsbediening vast en richt deze op een lamp aan de muur.

Afstandsbediening voor je raam, lamp of gordijn

Alledaagse taken makkelijker maken met afstandsbediening
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid