Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie

Terug naar de resultaten
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Foto: Rawpixels

Veilig thuis wonen met dementie is mogelijk, als er maar alarm geslagen wordt als dat nodig is. Dit geldt net zo in een zorginstelling. Slimme sensoren in je huis of in de zorginstelling (ook wel domotica genoemd) slaan automatisch alarm. Deze vorm van personenalarmering ‘weet’ als je bijvoorbeeld plotseling niet meer beweegt of bent vergeten te eten en stuurt een noodmelding naar zorgverleners.

Voor wie zijn de slimme sensoren?

Voor mensen met dementie of met een beperking die (alleen) thuis wonen. Voor zorgverleners in een zorginstelling.

Hoe werken de slimme sensoren?

Er worden verschillende sensoren geplaatst in je huis of in je woning in een zorginstelling (dit wordt ook wel 'domotica' genoemd). Deze monitoren waar je heen gaat, naar welke kamer en hoe lang je daar bent. Afhankelijk van waar ze geplaatst worden kunnen ze meten of je de koelkast opent, of je op het toilet zit, of je in bed ligt, of je beweegt of stilstaat en of je gevallen bent. De gegevens stuurt het systeem door aan degenen die daarvoor toestemming hebben, zoals een mantelzorger of zorgverlener. De gegevens komen vaak binnen via een app, zodat de ander een oogje in het zeil kan houden. Dat geeft beiden een veilig gevoel en zo kan je veilig thuis wonen met dementie. In een zorginstelling betekent het dat de zorgverlener gerichter zorg kan verlenen: je weet eerder wanneer er iets aan de hand is en ook wanneer er niets aan de hand is. Zo kun je de werklast verlagen en de vrijheid en veiligheid van je cliënten vergroten.

Als de sensoren een noodsituatie signaleren, wordt er automatisch alarm geslagen. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen, al uren de koelkast niet heeft geopend, of ongebruikelijk lang op het wc zit. De mantelzorger, zorgverlener en/of alarmcentrale krijgt dan een melding van de (mogelijke) noodsituatie binnen en kan snel ingrijpen. Er zit altijd professionele alarmopvolging achter dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, kan reageren.

NB. Vaak wordt deze vorm van personenalarmering met slimme sensoren ‘leefstijlmonitoring’ genoemd, terwijl dat niet geheel juist is. Er zijn wel systemen die allebei aanbieden. Zie ook onze pagina over leefstijlmonitoring.

Bekijk deze video over het gebruik van sensoren in een verpleeghuis:

 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Personenalarmering met sensoren is mogelijk voor thuis en binnen een zorginstelling. Er zijn verschillende aanbieders. Een aantal voorbeelden:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?

Voor de professional 

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen

Noodknop en senioren alarm
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid