Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme SOS armband

Altijd je medische gegevens bij de hand

man houdt sos armband met qr code vastPersoon houdt telefoon vast, daarop is de app te zien voor de sos armband. Twee polsbandjes zijn zichtbaar

Een SOS armband is handig: stel dat er er iets met je gebeurt tijdens een ommetje, als je onderweg bent of boodschappen doet. Dan is het fijn als omstanders en hulpverleners kunnen zien wie je bent en wat je gegevens zijn. Of je bepaalde allergieën hebt bijvoorbeeld, of een aandoening. Je kunt die informatie opslaan in een online omgeving, die via een speciale armband te lezen is. Zo kun je met een veilig gevoel erop uit. 

Voor wie is de slimme SOS armband?

Voor iedereen die de deur uitgaat en zijn gegevens veilig bij zich wil dragen. Met name handig voor kinderen, ouderen, mensen met een aandoening en sporters.

Hoe werkt de slimme SOS armband?

Er zijn verschillende typen SOS-sieraden. De simpelste is een SOS talisman, een kettinkje met een stukje papier erin waar je jouw medische informatie en contactpersonen opschrijft.  Ook zijn er armbandjes waar je bijvoorbeeld een naam en contactpersoon op kunt laten graveren, of je medische basisinformatie.

Als je wat meer informatie kwijt wilt, dan zijn er armbanden die gekoppeld zijn aan een online omgeving. Op zo'n armband staat een QR-code, die door omstanders of (burger)hulpverleners gescand kan worden met hun smartphone. Als zij de code scannen, komen ze op jouw persoonlijke pagina terecht. Wat daar precies op staat, stel je zelf van te voren in. Denk bijvoorbeeld aan wie je bent, waar je woont (dat kan ook een instelling of verpleeghuis zijn), of je een aandoening of bepaalde allergieën hebt, welke medicijnen je gebruikt en wie er gebeld moet worden als er iets mis is. Alle informatie kun je ook weer makkelijk aanpassen op je online pagina. 

Heb je als je op pad gaat wel altijd je telefoon bij je? Dan kun je instellen dat jouw contactpersoon in geval van nood altijd gebeld kan worden, ook als je telefoon vergrendeld is. Met een iPhone kun je zelfs je medische gegevens toegankelijk maken voor hulpverleners. Lees hier hoe je dat doet

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De SOS sieraden worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor professionals

Het is belangrijk dat hulpverleners op de hoogte zijn van de verschillende typen SOS sieraden, waaronder de armband met QR code. De praktijk leert dat niet iedereen altijd even goed op de hoogte is van de mogelijkheden en innovatieve middelen. Het kan dus nooit kwaad om collega's hierop te attenderen.