Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme weegschaal met app

Inzicht in je gewicht

voeten op een slimme weegschaal in de badkamer

Foto: Waldemar Hogerwaard

Met een slimme weegschaal met app kun je makkelijk bijhouden hoeveel je weegt. Zo'n slimme weegschaal stuurt automatisch je gewicht naar een app op je smartphone. In die app zie je dan in één oogopslag wat je vooruitgang is over een langere periode. Zo kun je gemotiveerd aan de slag om aan te komen, af te vallen of op gewicht te blijven.

Voor wie is de slimme weegschaal met app?

Voor mensen die meer inzicht willen in hun gewicht, bijvoorbeeld om af te vallen.

Hoe werkt de slimme weegschaal met app?

Een slimme weegschaal wordt ook wel een lichaamsanalyseweegschaal genoemd. Het stuurt via internet metingen door naar een app op je smartphone of laptop. Sommige slimme weegschalen maken verbinding via wifi, andere via Bluetooth. Zo’n slimme weegschaal meet niet alleen je gewicht maar ook je vetpercentage, Body Mass Index (verhouding lengte/gewicht) en je bot- en spiermassa. Soms zelfs ook omgevingsfactoren, zoals luchtkwaliteit. Er zijn ook slimme weegschalen die je kunt verbinden met je fitness tracker of activiteitentracker, onder meer de Fitbit en de Garmin. Zo kun je direct verband leggen tussen je gewicht, lichaamsbeweging en calorieverbruik. Omdat je grafiekjes van je vooruitgang ziet in een app, motiveert het je om aan je gezondheid en conditie te werken of gewicht te verliezen. Ook helpt het je de juiste balans te vinden tussen voeding en beweging.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders slimme weegschaal

Er zijn verscheidene slimme weegschalen met app verkrijgbaar bij zaken zoals MediaMarkt en Coolblue. Een paar modellen beloven een snelle analyse van gewicht en vetpercentage, andere slimme weegschalen geven ook informatie over stofwisseling, vochtpercentage, botmassa, BMI (Body Mass Index) en spiermassa.  Bijvoorbeeld:

NB. Een ander woord voor slimme weegschaal is lichaamsanalyseweegschaal.

Voor de professional

Artsen van het OLVG in Amsterdam hebben slimme weegschalen gebruikt in een pilot van de begeleiding van 28 kinderen op de kinderobesitaspoli. De kinderen kregen een slimme weegschaal (van het merk Fit Bit) mee naar huis. De artsen lazen deze op afstand uit en coachten de kinderen bij het afvallen, ze gaven tips voor meer beweging en voor aanpassing van hun eetpatroon. Voor meer informatie ga naar het artikel eHealth op de werkvloer.

Gerelateerde oplossingen

Stappenteller aan pols

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven