Veilig dwalen met GPS

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge

Vrouw zit op een rollator en heeft zorghorloge om.

Zorghorloge

Vrouw achter rollator loopt met hondje buiten en dwaalt met dementie

stockfoto

dwaaldetectiehorloge om de pols van oudere man

Dwaaldetectiehorloge Zembro

Zorghorloge om oudere pols

Zorghorloge

Er zijn hulpmiddelen met GPS waarmee je kunt zien waar iemand is. Met deze dwaaldetectie kan iemand met bijvoorbeeld dementie veilig dwalen. Zo zijn er apparaten met GPS die je bij je draagt. Bijvoorbeeld om de nek, in de jaszak of als horloge. Daarnaast zijn er apps met GPS om iemands locatie te bepalen.

Informatie voor zorggebruikers

Als je zorgverlener en familie weten waar je bent, vergroot dat je bewegingsvrijheid. Je kunt met een gerust hart veilig op stap. Als je de weg niet meer weet, schakel je eenvoudig hulp in. Dat geeft rust, voor jou en je mantelzorger.

Dwaaldetectie werkt meestal met GPS. Daarmee kun je precies zien waar je zelf bent. Een GPS-tracker kan een los apparaatje om de nek of pols of in een jaszak zijn. Iemand anders kan jou via een app op de telefoon of computer op afstand volgen. In real time ziet diegene of je aan het (ver)dwalen bent. GPS werkt binnen in een pand niet of minder nauwkeurig. Dan heb je aanvullende technologie zoals Bluetooth nodig. Er zijn ook alledaagse apparaten en voorwerpen die zo’n GPS-tracker hebben. Zoals een horloge. 

Smartwatch

Er zijn ook slimme horloges met al die mogelijkheden. Zo’n slim horloge of smartwatch draag je net als een gewoon horloge om je pols. Het geeft ook gewoon de tijd weer. Dat maakt het een vertrouwd iets, je hoeft er niet aan te wennen. Deze horloges meten vaak ook je slaappatroon, hartslag, beweging en fitheid. Sommige kunnen zelfs het zuurstofgehalte in je bloed bijhouden. 

Apps

Je kunt ook een app op je smartphone gebruiken die met GPS jouw locatie (met toestemming) bepaalt. Online kun je voorbeelden vinden door via Google te zoeken op bijvoorbeeld de zoekwoorden 'gps tracker personen' of het zoekwoord 'dwaaldetectie'. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Vergoeding

Neem voor vergoeding van een van deze innovaties contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je jouw cliënt op afstand in de gaten kunt houden, kan hij of zij zelfstandig op pad gaan. Ook wanneer je cliënt vergeetachtig is. Doordat je altijd weet waar je cliënt is, geeft dit jullie beiden rust. Zo kun je met een gerust hart een oogje in het zeil houden.

Meestal werkt dwaaldetectie met GPS. Daarmee zie je precies waar je cliënt is. Een GPS-tracker kan een los apparaatje om de nek of pols of in een jaszak zijn. Via een app op je telefoon of computer volg je de cliënt op afstand. In real time zie je of hij of zij aan het verdwalen is. In een pand heb je aanvullende technologie zoals Bluetooth nodig. Daar werkt GPS niet goed genoeg. Alledaagse apparaten en voorwerpen kunnen ook zo’n GPS-tracker hebben. Zoals een horloge. 

Data meten

Er zijn ook slimme horloges die al bovenstaande mogelijkheden hebben. Je cliënt draagt deze om de pols, net als een gewoon horloge. De tijd is ook zichtbaar. Dat maakt het een vertrouwd iets. Je cliënt hoeft er niet aan te wennen. Deze horloges meten vaak ook het slaappatroon, de hartslag, beweging en fitheid van je. Sommige kunnen zelfs het zuurstofgehalte in het bloed bijhouden. Zo krijg je als verzorgende of mantelzorger belangrijke informatie over de gezondheid, en kun je tijdig ingrijpen.

Als verpleegkundige of mantelzorger kun je zelf ook een slim horloge of zorghorloge dragen. Met de noodknop kun je snel een collega inschakelen. Die ziet dan meteen waar je bent. Bij sommige horloges komt er zelfs direct een spraakverbinding tot stand.

Apps

Je kunt ook een app op de smartphone van de cliënt gebruiken die met GPS diens locatie (met toestemming) bepaalt. Zoek online via Google op bijvoorbeeld 'gps tracker personen' of het zoekwoord 'dwaaldetectie' voor voorbeelden. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Dwaaldetectie voor zorgverleners en instellingen

Voor instellingen zijn er ook speciale systemen die het mogelijk maken om de bewoners veilig hun eigen weg te laten zoeken in een zorgcirkel of leefcirkel. Safe2Walk is zo’n systeem. Je koppelt het aan trackers. Als verzorgende kun je dan op je smartphone zien waar je cliënten zijn, binnen met Bluetooth en buiten met GPS. Safe2Walk werkt met dynamische leefcirkels: het systeem past zich aan de hand van de eigen bewegingspatronen aan iedere gebruiker aan. Dat maakt het nog makkelijker om te zien of iemand buiten zijn of haar eigen cirkel begeeft.

Praktische hulp

Wil je een van bovenstaande zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

De keuzehulp GPS voor mensen met dwaalgedrag geeft je tips en valkuilen bij de keuze van een GPS-systeem.

Voor praktische tips voor de hygiëne van zorghorloges, lees de blog.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de GPS-uitvoeringen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)

Voorbeelden van aanbieders

 

Ervaringen

De smartwatch [...] kunnen we gebruiken voor bewoners. Zij kunnen deze dragen als een gewoon horloge, maar wij kunnen door dit horloge bewoners precies hervinden. Als een bewoner lange tijd op één plek is, kan ik dit op afstand zien en kan ik op dat moment besluiten of ik er naartoe ga.
Verzorgende Angelique Noor Rientjes, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Meer zorginnovaties voor