Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneller herstellen na een operatie of opname

Fit blijven met online begeleiding

vrouw herstelt van operatie met ikherstel app en software

Ikherstelapp en software

Het herstel na een operatie of ziekenhuisopname gaat bij patiënten vaak langzamer dan gehoopt. Doordat ze soms wel 80 procent van de tijd zitten of liggen, worden ze minder fit. Hierdoor herstellen ze langzamer. Als behandelaar kun je hen helpen dit proces te versnellen. Zo zijn er online programma’s en apps die patiënten persoonlijk begeleiden. Dit voorkomt complicaties en extra controles.

Voor wie?

Voor medische behandelaars in het ziekenhuis die patiënten gedurende en na een opname behandelen en begeleiden. Zoals artsen en specialisten. 

Hoe herstel je sneller na een operatie of ziekenhuisopname?

Er zijn online programma’s en apps die je patiënten kunt aanraden bij een ziekenhuisopname of ingreep. Deze middelen begeleiden hen voor, tijdens en na een ingreep of opname. Iedere patiënt krijgt op maat gemaakte oefeningen en persoonlijk advies. Zo help je iedere patiënt op de manier die het beste bij hem of haar past. De patiënt kan de oefeningen in het ziekenhuis doen of thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de conditie van de patiënt niet achteruit gaat. Dit versnelt vaak het herstelproces en helpt complicaties voorkomen. Patiënten vullen dagelijks online in hoe het gaat. Jij monitort zo op afstand hoe de patiënt herstelt. De online begeleiding biedt een aanvulling op de fysieke controles. 

Tijdens een ziekenhuisopname

Een voorbeeld is de app Hospital Fit. Deze laat de patiënt zien hoe fit hij/zij is bij opname. Gedurende de opname meet de app hoeveel de patiënt dagelijks beweegt. Als behandelaar monitor je dit. Ook kun je de data gebruiken om samen een persoonlijk oefenprogramma te maken.

Thuis herstellen

Met de app Ikherstel maak je samen met de patiënt een plan voor na de operatie. Dit plan geeft aan wanneer hij/zij welke dagelijkse bezigheden weer kan oppakken. Weer thuis ziet de patiënt in de app wat hij/zij per dag mag doen.

Begeleidings- en monitoringsprogramma’s

Sananet biedt begeleidingsprogramma’s die zijn afgestemd op verschillende aandoeningen en ziekten. Als behandelaar zie je in een online overzicht de data van alle patiënten die je behandelt en monitort. Heeft een patiënt aangegeven dat het niet goed gaat? Dan staat diegene bovenaan in het overzicht. Er is een SanaCoach specifiek voor patiënten met prostaatkanker en een voor liesbreukpatiënten.

Na een liesbreukingreep

SanaCoach Liesbreuk begeleidt patiënten 10 weken. Twee weken voor de operatie krijgt de patiënt tips. Zo kan hij/zij zich goed voorbereiden en leert de patiënt meer over zijn liesbreuk. Na de ingreep vult de patiënt regelmatig online in hoe het gaat. De patiënt kan je ook een bericht sturen als hij/zij vragen heeft.

Er zijn ook soortgelijke programma’s die patiënten vanuit huis helpen revalideren. Lees meer hierover op onze pagina over telerevalidatie.

Na de Intensive Care

Veel patiënten ervaren een IC opname achteraf als een groot zwart gat. Ook is er na zo’n opname kans op blijvende klachten. Dit heet het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Het digitale Post-IC-dagboek kan helpen. Terwijl de patiënt op de IC ligt, houden zorgverleners en familie het dagboek bij. Na de opname kan de patiënt alles teruglezen. Dit helpt bij de verwerking en het herstel.

Bij een botbreuk of verstuiking

Patiënten die met een breuk of verstuiking bij de spoedeisende hulp komen, krijgen veel informatie te verwerken. In de Virtual Fracture Care app kunnen zij dit thuis rustig nalezen. Ook staan er oefeningen in die helpen bij het herstel, afgestemd op de breuk. Ook staan er tips in, bijvoorbeeld hoe je gips droog houdt tijdens het douchen.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor de professional

Hospital Fit is ontwikkeld door het Maastricht UMC+.

Ikherstel is samen met artsen en patiënten ontwikkeld voor 7 ingrepen en in 11 ziekenhuizen getest.

Een Post-IC dagboek kan angstgevoelens en symptomen van depressie verminderen bij de patiënt na ontslag uit de IC. Het helpt als de IC-verpleegkundige meeschrijft. Op de website van het Post-IC dagboek vind je meer informatie over hoe je dit doet.

De Virtual Fracture Care app: verschillende ziekenhuizen zetten de app al in als vervanging voor een poliklinische nacontrole. OLVG is er een van. Lees op hun website hoe zij dit doen.

Disclaimer 

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer oplossingen voor