Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal platform voor het verpleeghuis

Activiteiten delen en afspraken maken

Foto van oudere man op Familienet app smartphone

Familienet

Screenshot van ShareCare huiskamer

Online huiskamer van ShareCare

Voor familie en zorgverleners rondom bewoners van een verpleeghuis is het fijn om goed contact met elkaar te hebben. Daar zijn speciale online omgevingen voor, waarin je met elkaar op een overzichtelijke manier kunt communiceren. Zo'n platform helpt om elkaar op de hoogte te houden, goede afspraken te maken en hulp te vragen voor bijvoorbeeld het organiseren van leuke activiteiten voor bewoners.

Voor wie?

De digitale omgeving (een soort Facebook voor het verpleeghuis) is bedoeld voor zowel de zorgverlener en de vrijwilliger, als de bewoner en zijn naasten. Het is speciaal bedoeld voor verpleeghuizen, woongroepen en dagvoorzieningen waar bewoners verminderde zelfregie hebben. In deze groepen is de betrokkenheid en de inzet van familie erg belangrijk.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende aanbieders van sociale platforms voor de zorg. Zo is er bijvoorbeeld Familienet. Daarbij krijgen cliënten een persoonlijke pagina waarop veilig berichten uitgewisseld kunnen worden met zorgprofessionals, familie en vrienden. Zorgprofessionals kunnen samen met de cliënt berichten, foto's en video's delen en familie kan daar weer op reageren. Omdat er wegens het coronavirus nu beperkt bezoek mogelijk is aan veel verpleeghuizen en woongroepen, kunnen zorginstellingen tijdelijk gratis gebruik maken van Familienet. Meer informatie en aanvragen kan via deze link.

Een andere aanbieder van de virtuele aanbieder is ShareCare. Je kunt dan met elkaar chatten, om hulp vragen en foto’s en filmpjes delen. Er is een agenda voor activiteiten en je kunt een poll maken om te kijken wat iedereen het liefst wil doen. Je kunt voor dringende boodschappen een ‘alert box’ instellen. In de virtuele huiskamer gaat het altijd over het gewone leven en het welzijn op de groep; de activiteiten en de leuke of speciale momenten. Het delen daarvan verhoogt ieders betrokkenheid.

Ook met Carenzorgt kun je als familie op de hoogte blijven van hoe het met een naaste in een instelling gaat. Het platform helpt om afspraken te maken om samen voor iemand te zorgen en je kunt ook de zorgverleners daarbij betrekken. Carenzorgt is direct verbonden met het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) ONS van Nedap dat veel zorgorganisaties gebruiken.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Familienet. Kijk op de website van Familienet voor meer informatie. Tijdelijk kan 4 maanden gratis gebruik worden gemaakt van het platform.
  • ShareCare. Kijk op de website van ShareCare voor meer informatie. Hij kan in een licentie per groep afgenomen worden. Informatie is te verkrijgen via helpdesk@sharecare.nl (0800 0200115).
  • Carenzorgt. Bekijk ook de website van Carenzorgt. Je kunt gratis een account aanmaken.

Voor de professional

De virtuele huiskamer moet als toepassing ondersteund worden vanuit de zorginstelling. De gebruikers krijgen een training.

Gerelateerde oplossingen

Man draait verlichting in lamp, twee dames zitten aan tafel

Beeld: Janus van den Eijnden

Mantelzorg apps helpen zorg verdelen

Samen zorgen wordt makkelijker
Mantelzorg
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch