Spelen is weer even meedoen

Interactieve tafel voor plezier en uitdaging

Verstandelijk gehandicapten aan de tovertafel met begeleiderZorgprofessional en bewoners met belevenistafelVerstandelijk gehandicapten aan de tovertafel

Plezier maakt het leven leuk. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking of (vergevorderde) dementie. De kwaliteit van je leven verbetert als je uitgedaagd wordt, bijvoorbeeld door te spelen en te bewegen. En niet alleen het leven van de patiënt, ook het werk van de zorgprofessionals wordt leuker. Met een interactieve tablet of beamer spelen bewoners interactief spelletjes aan tafel.

Voor wie?

Voor mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking of mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Hoe werkt het?

Sommige zorgoplossingen hang je boven een tafel waar bewoners samenkomen. Andere systemen hebben een groot aanraakscherm dat in een tafel is geplaatst.

De meeste spellentafels zijn bedoeld voor mensen in een gevorderd stadium van dementie of met een ernstige beperking. De spelletjes zijn interactief. Dus de mensen aan tafel kunnen de afgebeelde vormen op tafel verschuiven of veranderen, alsof deze echt op tafel liggen. Er zijn verschillende spellen die gespeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld visjes vangen, schelpen zoeken, verfspetters maken of zeepbellen prikken.

Er zijn ook spellen om het geheugen van mensen met dementie te prikkelen, bijvoorbeeld met muziek van vroeger, een puzzel of een eenvoudige vorm van memory. Voor mensen in een beginnende fase van dementie zijn er geheugentrainers zoals de BraintrainerPlus.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn diverse aanbieders van interactieve 'tafels'.

  • Active Cues biedt de Tovertafel aan. Deze werkt met een projector. Er zijn drie versies van de Tovertafel: de Original voor mensen met dementie, de UP voor mensen met een verstandelijke beperking en de Sprout voor in het speciaal onderwijs.
  • De BelevenisTafel van Onwijs werkt op basis van een aanraakscherm.
  • Ook de Touch table van Ata Tech werkt met een aanraaksscherm.
  • De BeleefTV is een interactieve tafel die horizontaal of verticaal geplaatst kan worden.
  • De BrainTrainerPlus is een tablet met spellen die alleen of samen gespeeld kunnen worden.
  • De Verwondertafel heeft verschillende spellen en is verrijdbaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar. 

Vergoeding

De interactieve tafels worden niet vergoed door zorgverkeraars.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de interactieve tafel? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: